Ermenistan'ın "statü" iddiasına Azerbaycan parlamentosu hangi kararla mesaj verdi?
Azerbaycan’daki temaslarımız sürerken dün Parlamentoya önemli ve anlamlı bir teklif sunuldu. Sanırım ilk kez burada paylaşıyorum. Akşam saatlerine doğru ülkenin gündemindeki konulardan biri buydu. Kararın hukuki yönünden daha çok siyasi ve diplomatik yönü daha önemli Azerbaycan için… Elbette tek başına okunmamalı ama yine de sembolik ve mesaj veren bir yanı olduğunu düşünüyorum.
Buna göre Meclisin onayına sunulan karar 1918’deki Müslüman doğunun ilk demokratik cumhuriyeti ile 1991 yılında yeniden bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Cumhuriyetini tarihsel ve kavramsal açıdan tam anlamıyla bütünleştirme hedefi taşıyor.
Zira halen 28 Mayıs (1918) Azerbaycan’da Cumhuriyet Günü olarak kutlanmakta. 18 Ekim 1991 ise SSCB’nin dağılmasının ardından ülkenin resmi olarak Bağımsızlık Günü…
Şimdi parlamentonun alacağı kararla 28 Mayıs Bağımsızlık Günü olurken, 18 Ekim Bağımsızlığın Berpası (Korunması/ayakta tutulması) olarak değiştirilecek.
Dün biz de Azerbaycan Devlet Televizyonunda katıldığımız yayında bunu irdeledik.
Küçük bir teknik değişiklik gibi gözükse de Azerbaycan yönetimi bu kararla iki önemli hususu gündeme getirmiş oluyor.
Birincisi Azerbaycan Cumhuriyeti 1991’de birdenbire çıkmamıştır ortaya. Zaten 103 yıl önce bağımsız idi. O devirden sonra (1920) bağımsızlık yitirilmiş ve 1991’de yeniden kazanılmıştır. Hatta 1918’den önce de vardır…
İkincisi siyasi ve diplomatik... Bu tarihsel bütünlüğün resmi olarak bir kez daha kayıt altına alınmasıyla Zengezur bölgesindeki hak iddialarına yeni bir boyut daha kazandırılmaktadır. Nitekim o tarihte Zengezur hala Azerbaycan’ın toprağıdır. Yani bu güncelleme “Dağlık Karabağ” diyerek yeni bir çözümsüzlük süreci isteyenlere Azerbaycan’ın hakkı olan toprakları bir kez daha hatırlatılıyor…
Azerbaycan Dağlık Karabağ'da "statü" propagandasına karşı kararlılığını ortaya koyuyor.