Gençlerde sexting modası
YENİ bir trendi anlattığı ve çağımız sosyal koşullarına ait bir kavram olduğu için 2012 yılında lügatlere yeni bir kelime olarak alınan “sexting”, tabii ki “sex” ve “texting” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Kavramı oluşturan kelimelere bakınca, bunun “seksüel içerikli yazı ve resimle süslenmiş mesajlar”dan oluştuğunu anlayabilirsiniz.
Amerika’da özellikle lise çağındaki kızlar arasında moda olan bu yeni trend, hem çok popüler hem de önemli bir problem olmaya başladı.
İlk defa kızların, arkadaşlarına biraz da şaka yapmak için yolladığı çıplak fotoğraflarla başlayan bu “sexting” trendi, şimdi hayli ciddi bir cinsel içerik kazandı. Fotoğraf yollayan sadece kızlar değil, tabii ki oğlanlar da kendi çıplak fotoğraflarını, cinsel içerikli mesajlarla birlikte etrafa yolluyorlar
Sosyologlar ve medya iletişim uzmanları, olayı 21’inci yüzyılda seksin değişmekte olan anlamı ve “siberseks” gibi kavramlar altında ele alırken, polis bu işi potansiyel olarak cinsel suçlar kavramına girebilecek bir gelişme olarak görmeye başladı.
18 yaş civarındaki kızlara bu iş sorulduğunda, “Size ne, vücut benim, onunla da istediğimi yaparım; hem vücudumu çok seviyorum, kimsenin karışmaya hakkı yok” türünden cevaplar veriyorlar ve Amerika’da bu tür yaklaşımlara karşı alınabilecek yasal bir tedbir yok.
Çünkü bazı konular, ne kadar antipatik olurlarsa olsunlar bireysel özgürlük ve düşünce hürriyeti bağlamında değerlendiriliyor ve bunları anayasal olarak kısıtlamanın imkânı yok. Ama polis yine de pes etmiyor. Özellikle liselerde sıkça seminerler düzenleyen polis şefleri, “sexting”in yol açabileceği tehlikelere karşı gençleri uyarıyor.
Bu aşamada ilginç olabilecek bir örnek vereyim. Özellikle New York’ta bir süre önce “fetişistik seks” hizmeti sunan kadınların sayısı artmaya başladı. Çünkü polis, artık bu tür kadınlara yönelik baskınlar yapamıyordu. Fetişistik sekste bilindiği anlamda rutin seksüel ilişki olmadığı için kadın ve müşterisi, “Biz bir senaryo dahilinde oyun oynuyoruz” dediğinde polisin kapıdan dönüp gitmesi gerekiyordu.
“Böyle şey olur mu” diyebilirsiniz, ama bunun hemen herkesin önünde cinayet işledikten sonra polisin onu tutuklarken “haklarını okumadı” diye serbest bırakılan katilin yaşadığı durumdan ilke açısından pek farkı yok.
Yasal hakları, özgürlüklerle ilgili tavırları bazen bize ne kadar tuhaf ve aykırı gelse de her koşulda, her durumda tartışmasız uygulayacağız ki sonunda o ilkeler bize gerçekten ihtiyacımız olduğunda yardımcı olabilsinler.
Dolayısıyla 18 yaşındaki kız istediği fotoğrafını internete yükleyebilir, ona da yapacak bir şey yok. Bu, o kızın ileride toplumun hoşlanmadığı fikirleri savunabilmesinin de bir garantisidir
Polise göre internet ortamına atılan bu çıplak fotoğrafların her an kötü niyetlilerin eline geçmesi ve bu görüntülerin cinsel amaçlı kullanılması mümkün. Yani gençler “eğleneyim” derken kendilerini cinsel sapıkların hedefi halinde bulabiliyorlar.
Bir de bu sexting işi, ağır suç sınırına da yaklaşmaya başladı; çünkü iş sadece 18 yaş ve üstü gençlerle kalmadı, yaşı daha küçük kızlar da işin içine girmeye başladılar. Denildiğine göre siber ortamda 14 yaşına kadar olan çocukların bile selfie fotoğrafları varmış.
Polis, bu kadar küçük yaşta kızların fotoğrafını bulundurmanın, ona bakmanın ve onu başkalarına göndermenin ciddi bir cinsel suç olduğunu ve bunu yapanların uzun yıllar hapiste kalabileceklerini söylüyor. Bu caydırıcı oluyor mu bilemiyorum, ama her yaştan kız çıplak selfie fotoğrafını göndermeyi sürdürüyor. Bakalım bu ko