Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Başkan Trump’ın 'Türkiye’ye yaptırım getiririz’ diyen tweet'ini şaşkınlıkla karşıladığı ve özellikle ondan bu içerikte bir tweet katiyen beklemediğini söylediği belirtiliyor.

        Washington’un iç işleyişlerini iyi bilen kaynaklar Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Başkan Trump’ın Başkan Erdoğan ile kurmuş olduğu kişisel bağlantıya çok güvendiğini ve iki liderin var olan bazı sorunların aşılması için uyumlu çalışacaklarına inandığını bildiğini belirtiyorlar.

        O tweet bir duygusal tepkiydi

        Aynı kaynaklar buna rağmen Trump’ın o tweeti atmasını duygusal bir tepkiye bağlıyorlar. Özellikle Beyaz Saray’ın iç işleyişini iyi bilen bir kaynak o tweet öncesinde Trump’ın bazı hassas konuların çözümünde Türkiye ile artık adımlar atılmaya başlanacağına kendini inandırmış olduğunu ve özellikle rahip Brunson sorununun bitirileceğini düşündüğünü vurguluyorlar.

        Bunun iki lider arasında varılan somut bir anlaşmaya mı dayandığı, yoksa Başkan Trump’ın bir gelişme olacağına kendini inandırmasından mı kaynaklandığı netleştirilemedi.

        Washington Post gazetesinde yer alan İsrail’deki bir Türk vatandaşının serbest bırakılmasını da içeren senaryo ile ilgili hiçbir kaynaktan teyit alınmadı. Ancak gazete iki yönetim kaynağından teyit alındığını, bu haberin doğru olduğunu söylüyor.

        Başkan Trump, Başkan Erdoğan ile Putin ile kurduğu uyumlu çalışma ortamını oluşturmak istiyor. Bunun Amerika’nın ulusal çıkarları için iyi olacağını yönetim birimlerinin esas isimleri arasında bir tek Pompeo savunuyor. ABD’nin ulusal güvenlik kararlarını veren bir principals komitesi var. Bu esas isimler kavramı buna dayanıyor.

        Bu komite son zamanlarda sadece İran üzerine toplanıyor

        Washington kaynakları Trump’ın kendi içgüdülerine çok güvendiğini, bu yüzden de kendisine verilen hiçbir dosyayı okumadığını ve sadece duygularına güvenerek işleri yaptığını vurguluyorlar.

        Putin ile yaptığı son görüşmenin öncesinde de kendisine verilen 100 sayfalık brifing metninin tek sayfasını bile okumamış ve kendi bildiğini yapmıştı.

        Erdoğan konusunda da Trump, çevresini sarmış bulunan neokon-evanjelist çevrelerin sertlik yanlısı tepkiler verilmesi taleplerini dinlemek yerine bunları aşıp Türkiye ile bir tür normalleşme sağlamak istiyor.

        Aynı kaynaklar son sürpriz tweet'inden önce Trump’ın bir nedenden dolayı kendisini artık bunun olmaya başlayacağına inandırdığını ve rahip Brunson ev hapsine alınınca büyük bir hayal kırıklığı yaşyarak bir duygsal tepki olarak o tweeti attığını söylüyorlar.

        Nitekim tweet’ten sonra nelerin olacağını öğrenmek için aradığımızda Beyaz Saray’dan bu konuda hiçbir hazrlık olmadığı yanıtını aldık.

        Bir başka uzman kaynak ilginç bir başka konuya da dikkat çekti. Bu kaynak "Kuzey Kore lideri ile yaşananlara bakın. Orada da Trump Kore lideri için ağza alınmayacak kadar sert laflar etmişti. Ancak sonra birden bire çok sağlam şekilde adımların atıldığı, uzun yüzyüze konuşmalar da oldu. Türkiye’ye verilen dıuygusal tepkiden sonra da birdenbire ilşkinin düzelmeye başlamasını görürsek kimse şaşırmasın" dedi.

        Anlayacağnız Başkan Trump’ın Türkiye tweet’i yönetimin ilgili birimlerinde şaşkınlık yaratmış durumda. Şimdi bu sürecin nasıl aşılacağı üzerinde düşünülüyor.

        Diğer Yazılar