Washington'a kim geliyor?
Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın görev süresi doluyor. İki ülke arası ilişkilerin son derece zorlandığı bir dönemde zorlu bir görev yapan Büyükelçi Serdar Kılıç, buraya 2014 yılının Mart ayında gelmişti.
Onun yerine kimin geleceği Washington’un diplomatik çevrelerinde merak ediliyor ve üzerinde çok da konuşuluyor.
Bunun diplomasi alanında Washington’un en zorlu görevlerinden bir tanesi olacağı da biliniyor.
Çünkü iki ülke arası ilişkilerdeki sorunlar hayli fazla ve bunların aşılması için oldukça yaratıcı düşünmek ve bunların aşılabileceğine inanmak gerektiği söyleniyor Washington’da.
YENİ ELÇİ KİM OLACAK?
Gayet tabii ki dedikodusu pek bol olan bu şehirde yeni isim konusunda bazı spekülasyonlar da yapılıyor ama yeni Türkiye elçisinin özellikleri konusunda herkes şunlarda hemfikir gibi;
- Diplomasi kökenli bir isim olmayacak.
- Başkan Erdoğan’a çok yakın bir isim olacak.
- Yaratıcı düşünüp hızlı karar alıp uygulayabilecek nitelikte bir isim olması bekleniyor.
Başkan Erdoğan’ın bu hassas atamada bir sürpriz yapabileceği ve onun işe başlamasından sonra iki ülke arası ilişkinin düzeltilmesi yolunda daha hızlı adımların atılmaya başlanacağı da belirtiliyor.
İSİM SÖYLENTİLERİ
Yönetimin Türkiye ile ilgili birimlerinde yeni büyükelçinin kim olabileceği üzerine spekülasyonlar çoktan başladı.
Bunların hepsi kulağıma gayet tabii ki geliyor. Ama bunlar şu aşamada Washington dedikodusu olmayı aşamadığından duyduklarımı şimdilik aktarmayacağım.
Ayrıca buradaki bazı birimlerde Türkiye’de eskiden bakanlık yapmış ama son yapılanmada görev almamış, Erdoğan’a yakın isimlerin de bu göreve düşünülebileceği de vurgulanıyor.
Diyebilirim ki bu birimlerdeki insanlar ve ben, hepimiz Ankara’dan gelecek açıklamayı heyecanla beklemeye başladık bile.
MUTABAKAT GÖRÜŞMELERİ
Bunun dışında ABD ile ilkede anlaşılan mutabakatın geliştirilmesi için Washington’da Sedat Önal başkanlığındaki heyet, Bakan Yardımcısı John Sullivan ile görüşmeye başladı.
Dışişlerine yakın kaynaklar Türkiye ile ilgili sorunların şu anda Beyaz Saray düzeyine taşınmış olduğunu ve bu nedenle Sullivan’ın da heyetler arası varılabilecek anlaşma için Beyaz Saray’dan nihai onay alması gerekeceğini söylüyorlar. Trump’ın bu tür konuda Beyaz Saray’da danıştığı ekip ise şu isimlerden oluşuyor;
John Bolton: Ulusal Güvenlik Danışmanı
Fred Fleitz: Bolton’un başkanlık ettiği Ulusal Güvenlik Konseyi’nin özel kalem müdürü.
Mira Ricardel: Bolton’un en güvendiği isimler arasında yer alan Bayan Ricardel, Ulusal Güvenlik Konseyi’nde en kıdemli pozisyonda bulunuyor.
Özellikle ilk iki ismin Amerika’nın Müslümanlar tarafından ele geçirilmesi tehlikesi olduğuna inanan komplo teorisyenleri oldukları belirtiliyor. Mira Ricardel de bu konuda onlara pek itiraz etmiyor.