Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerikan askeri istihbaratı, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ve CIA ile ortak çalışarak tüm kaynaklarını Rusya ile Çin’in ortak başlattığı dev askeri savaş oyununu izlemeye yönlendirdi.

        Washington’da, iki gücün teknik askeri bilgilerinin ve savaş stratejilerinin istihbaratının toplanmasının yan sıra bu ortak harekatın asıl siyasi mesajının ne olduğu da tartışılıyor.

        Bu harekatın Amerika’ya, "Bir büyük kriz durumunda Rusya ile Çin ortak askeri tavır alacaklar mesajı olduğu açık" diyen bir kaynak, "Ancak bu gücün Amerika’ya karşı hangi alanda kullanılmak isteneceği henüz net değil. Birimler şu anda bunun analizini yapıyorlar’ diye devam etti.

        Pentagon’un elindeki teknik bilgilere göre Rusya’nın VOSTOK 2018 adını verdiği askeri savaş oyunu, 300 bin Rus akeri, 1000'den fazla uçak, helikopter ve insansız hava aracı, 36 bin tank ve 80 kadar da savaş gemisi ile başlatıldı. Bu dev savaş oyununa Çin de tüm askeri gücüyle katılıyor ve iki dev gücün bir savaş durmunda nasıl ortak hareket edeceklerinin stratejisi çıkarılıyor.

        Pentagon kaynakları, savaş oyununun hedefi Pasifik ve Kuzey Kore gibi gözükse de temel hedefin Doğu Akdeniz olabileceği yorumlarının da birimlerde konuşulduğunu söyledi.

        UÇAK GEMİLERİ ÜZERİNE ANALİZ

        Pentagon kaynağı, Çin ve Rusya’nın bu savaş oyununda çok fazla miktarda uçak gemisi kullandıklarını ve hem Çin uçaklarının Rus uçak gemilerine hem de Rus uçaklarının Çin uçak gemilerine çok sayıda iniş yaptıklarını söyledi. Bu gibi teknik detayların birimlerde bu savaş oyununun asıl hedefinin Doğu Akdeniz olduğu kuşkusunu arttırdığını vurguladı.

        İdlib nedeniyle Rusya ve Amerika donanmaları hem kıyıya hem de birbirlerine çok yakın olarak şu anda zaten Doğu Akdeniz'de konuşlanmış durumdalar.

        DOĞU AKDENİZ

        Yönetim İdlib’den sonra asıl büyük global krizin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz kaynakları yüzünden çıkacağını düşünüyor.

        Bu kaynaklardan İsrail, Amerika, Rusya ve Çin de büyük pay almayı planlıyor. Türkiye de bu konuda önemli oyunculardan, ancak Washington’daki kaynaklara göre Türkiye Doğu Akdeniz'de uzun vadede Çin ile ortak hareket etmeyi tercih edecek. Eğer bu tahmin doğru çıkarsa Amerikan kaynakları, Rusya’nın Çin ile başlatmış olduğu son savaş oyununun Washington ve İsrail açısından çok daha farklı anlamlar ifade etmeye başlayacağını vurguluyorlar.

        İSRAİL'İN DOĞALGAZ PLANI

        İsrail’in kendi doğalgaz bölgesinden çıkaracağı likid gazı Avrupa’ya denizaltından borularla değil, Mısır’daki gaz rafinerilerinde işletip oradan gemilerle ihraç etmeyi planladığı Washington’da anlatılıyor. Yunanistan üzerinden boru hattı söylentisinin sadece Türkiye’yi rahatsız etmek için çıkarıldığı da vurgulanıyor Washington’da. Bir ara İsrail’in doğalgazını Türkiye üzerinden boru hatlarıyla Avrupa'ya göndermesi projesi vardı ancak Türkiye’nin İsrail ve Amerika ile ilişkisinin kötüleşmesinden sonra bu projenin yerine Yunanistan üzerinden gönderilme projesinin devreye sokulduğu söylentisi çıkarılmıştı. Ancak perde srkasından konu ile ilgili olarak Mısır ile bir anlaşmya varıldığı da belirtiliyor.

        Anlayacağınız güneyimiz de sakinlik bir türlü gelmeyecek, İdlib çözülse Suriye tam barşışa varsa da daha büyük kriz Doğu Akdeniz'de patlamak üzere bekliyor. Dev global güçler gözlerini Doğu Akdeniz'e, kıyılarımıza dikmiş durumdalar.

        100 MİL MENZİLLİ FÜZE

        Bu arada Amerika dev savaş oyununa ilk tepki olarak Almanya’daki askeri gücünü arttırma planını devreye soktu. Bunun yanında 1000 mil menzilli yeni bir füzenin de hemen stoklara ekleneceği belirtildi.

        Diğer Yazılar