Washington'un Suriye hamleleri
Tatil döneminde olmamıza rağmen normalde sesiz olması gereken Washington fokur fokur Suriye kaynıyor.
Ortada bir boşluk doğduğunu ve Ortadoğu'nun boşluk kaldırmayacağını bilen devlet birimleri Başkan Trump’ı memnun edecek bir devlet stratejisi oluşturmaya uğraşıyorlar Suriye için.
Ulusal güvenlik konularında etkili Cumhuriyetçi senatör Lindsley Graham, Genelkurmay Başkanı Dunford ile görüştükten sonra Beyaz Saray’da yakında Türkiye’de olacak Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile strateji konuştu.
SINIRIMIZA TAMPON BÖLGE
Bu konuşmalardan sızan ama henüz resmen teyit edilmeyen bilgilere göre Amerikan yönetimi güneye çekilecek PYD ile Türkiye sınırı arasında bir PYD'den arınmış alan (tampon bölge) oluşturma planı üzerinde çalışıyor.
Başkan Erdoğan da Türkiye’nin asıl hedefinin sınırlarının güvenliği olduğunu söylediğinden Amerikan kaynakları bu gelinen noktanın Türkiye’nin taleplerini tatmin edeceğini umuyorlar.
İçinde PKK etkisinin iyice temizlendiği Suriye Kürtler'nin, Türkiye’nin talep ettiği gibi, sınırdan Türkiye açısından güvenli uzaklığa 30-40 kilometre güneye çekilmesinin sağlanması üzerinde düşünüldüğü söyleniyor Washington’da.
BUNUN ÜZERİNDE ANLAŞMA VARDI
Eğer Trump bu plandan aniden vazgeçmezse bu yapılanlar, benim daha önce yazdığım gibi Rusya ile ABD’nin çok önce yapmış olduğu bir ön anlaşmaya dayanıyor.
Gidişatın ne yöne olduğunu açıkça belirten buradaki kaynaklar bu gelinen aşamada bir devlet stratejisinin şu şekilde oraya çıkmaya başladığını söylüyorlar:
1- Kürt nüfus içinde onlardan da tepki gören PKK etkisi iyice azaltıldıktan sonra Rusya’nın istediği gibi Kürtler, Suriye rejimi ile anlaşırsa sınırlı özerklik verilmiş olan nüfus Türkiye sınırından iyice güneye çekilmiş bir bölgeye gidecek.
2- Rusya, Türkiye ve Amerika ile koordinasyon da sağlanırsa özerk bölgenin Türkiye ile arasındaki bölgede hiç bir etkinliğinin olmaması için Suriye rejiminin Rusya destekli olarak etkin olması sağlanacak. Buna da Suriye’nin toprak bütünlüğüne vurgu yapan Türkiye’nin karşı çıkmayacağı düşünülüyor Washington’da. Rejim ile Kürtler şu anda verimli tarım alanları ve petrol alanlarının kullanımı ve paylaşımı konularında konuşmalar yapıyorlar Washington’a gelen bilgilere göre.
SİLAHLARIN DURUMU
3- Pentagon çekilme süresinin bir aydan dört aya çıkarılmasını özerk bölgeye geçişin iyi koordine edilmesi için istedi. Önümüzdeki dört ayda YPG’ye verilmiş silahların ilerde tehlike yaratmaması için ve Rusya ya da Suriye'nin eline de düşmemesi için bir bölümü ya geri alınacak ya da kullanılamaz hale getirilerek bırakılması planlanıyor. Pentagon şu anda geri alınacak silahları bölgede nerelere konuşlandırılabileceği üzerinde çalışıyor.
4- Ruslar bu modele Kuzey Irak Modeli, Amerikalılar ise Kamışlı Modeli diyorlar. Rusya ile Amerika bunun üzerine neredeyse 11 aydır konuşuyorlar. Aradaki tek sorun Türkiye’yi rahatsız etmeyecek formülün bulunmasıydı.
BÜYÜK KOORDİNASYON
Bunun için Türkiye ile Rusya ve Amerika arasında uyumlu bir koordinasyon sağlanması şarttı.
Türkiye ile atılan son adımlar sayesinde aralarındaki koordinasyon zaten iyi olan Rusya ile Türkiye ve çekilme kararı sonrasında Amerika ile sahada koordineli hareket etmeyi umuyorlar.
5- Amerika ise bölgeden tamamen çıkmıyor. Irak'taki üslerindeki özel kuvvetleri ile eğer gerek olursa nokta müdahaleleri yapmayı planlıyor.
Bu konuları uzun süredir yazmaktaydım. Şimdi umudum 2019 yılında Türkiye, Amerika ile Rusya arası büyük uzlaşmanın yakında başarıyla, Türkiye’nin sayesinde bir çözümün sağlanacağı yolunda.