Yaşlılık depresyonu
Artan yaş ile birlikte gelebilen hayata daha karamsar bakmanın, artık daha fazla yakında hissedilmeye başlanan ölüm korkusuyla muhakkak ilgisi vardır.
Gerçi ölüm korkusunun yaşı yoktur. Ölüm korkusu sınıflar ve yaşlar üstü bir korkudur. Ölüm düşüncesi her yaşta korkutmaya başlayabilir sizi ama gençken düşünseniz bile ölümün normalden çok ileride olması sizi korkunuzdan uzaklaştırmaya belki yetebilir.
60 yaşını aşmış benim gibi kişilerin ölümü çok daha fazla düşünmeye başlaması ve korkularının artması da bu yüzden normal olmalı.
*
Ben yaşlılık süreçleri hakkında oldukça fazla düşünüyor ve bu konuda hayli okuyorum. Öğrendiğim teorik bilgilerin ampirik çalışması olarak kendimi test faresi yerine koyduğum söylenebilir. Öğrendiklerimi kendimde test etmeye çalışıyorum.
Yaşlılıkla birlikte gelebilen depresif hava hakkında da okuyorum. Dediğim gibi artan ölüm korkusu ve düşüncesi bunda etkili olabiliyor.
Ancak bir başka şey de öğrendim. Bu da beni şaşırttı.
*
Yaşlanınca birçok uzuvda işlev bozuklukları yaşanması da normal. Özelikle işitme bozukluklarının artması yaşlıların hayat kalitesini iyice bozabiliyor ve hatta bu bunamanın hızlanmasına bile neden olabiliyormuş.
Eğer yaşlı insan bir de yalnız yaşıyorsa işitme bozukluğunun artmasının etkileri çok daha ağır yaşanıyormuş.
Daha az duymaya başlamak yaşlı insanın zaten var olan yalnızlığını daha da arttırıcı bir etkide bulunuyor ve hatta tecrit edilmiş gibi olma duygularınızı arttırabiliyor deniliyor
*
İşitme gücünde her bir puanlık düşüş yaşlı insandaki yalnızlık duygusunun 7 puan daha ağırlaşmasına neden oluyor.
Şiddetlenen yalnızlık duygusuyla bunama sürecinin hızlanması da görülüyormuş.
Bugün dünyada 47 milyon bunamış insan bulunuyor, eğer bunların işitme sorunları zamanında çözülebilseydi bu toplamın yüzde 9’unun bunama sorunu yaşamıyor olacağı da vurgulanıyor.
Diyeceğim şu ki yaşlısına iyi bakma amacı olan toplumlarda işitme sorunlarının çözümüne iyi konsantre olmalı ve hayli pahalı olabilen işitme aygıtlarının ihtiyacı olan yaşlılara ücretsiz verilmesi için sağlam politikalar üretmesi gerekiyor.