Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu da yapılır mı?

        İlerde insan tabiatı hakkında kapsamlı felsefi kitaplar yazılacağına eminim. Çünkü virüs zamanlarında bu tabiatın gizli, bastırılmış yanları hakkında yeni gözlemler yapmak imkanı doğdu.

        Yaşadığımız günlerde insan tabiatı hakkında bazen iyi ama çoğunlukla kötü yeni şeyler keşfetme imkanı oluyor.

        Örneğin ben ABD Başkanı Trump hakkında bu dönemde yeni keşifler yapma imkanı buldum.

        Biraz sonra anlatacağım olay geçen gün tesadüfen bir gazetecinin sorusuyla ortaya çıktı.

        Obama başkanken Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik birimine bağlı olarak çalışmakta olan Salgınla Mücadele Timi (Pandemic Response Team) varmış.

        Halk sağlığının ulusal güvenlik ile bağlantılarını bilen değerli bilim insanlarından oluşuyormuş bu birim.

        Geçen gün Beyaz Saray’da basın toplantısında bir gazeteci bu değerli timin neden devrede olmadığını sordu. Trump ilk önce afalladı ne cevap vereceğini bilemedi. Kameraların önünde yardımcılarından medet umdu bu konuda yardımcı olmaları için.

        Öyle ya tam bu günlerde görevinin başında olması gereken bu tim neden ortada yoktu acaba?

        Trump bir süre şaşın biçimde bekledikten sonra aranan cevap getirildi.

        Meğerse Trump göreve gelir gelmez bu timin, bu birimin, çalışmasını bitirmesini emretmiş. Bu arada bunu yapmış olduğunu bile unutmuş.

        Yaptığının nedeni de yok. Sadece Obama tarafından yapılan her şeyi silmek arzusunda olduğundan birimin çalışmasını durdurmuş.

        Halkın yararına olan ve Obamacare olarak adlandırılan sigorta sistemini de sadece o başlattı diye silmeye çalıştığı gibi salgınla savaşmakta en etkili olacak birimi de sadece karakter zayıflığı nedeniyle ortadan yok etmiş Trump.

        Tabii biliyorsunuz sadece bu yüzden Amerika salgınla mücadelede en hazırlıksız ülke konumuna da düştü. Bu kadar zenginliğe, güce rağmen bu da oldu.

        Bence ibret alınması gereken bir siyasi fiyasko yaşanıyor gözümüzün önünde. Tabi görmek isteyene bu böyle. Global dünyanın değerli bilim insanları, felsefecileri ilerde bu dönemi insan tabiatı açısından izlemeye giriştiklerinde Amerika’da çok malzeme bulacaklarına eminim.

        *

        Güzel insanlar

        Dediğim gibi salgın günlerinde insan tabiatı hakkında çoğunlukla kötü şeyleri görebiliyoruz ama arada bir insanın güzel yanı da kendini gösterebiliyor.

        İnsanın güzel yanı hakkında işaretler üstelik salgının en ağır vurduğu ülkeler olan İtalya ve Çin’den geldi.

        Evlerinde karantina altına alınmış İtalyanların bir gün spontane biçimde balkonlarına çıkıp hep birlikte şarkı söylemeleri iyi haber duymaya iyice hasret kalmış bizlere çok güzel gelmiş olmalı. İtalyanların yaptığı güzellik bizim de genimizde var olan Akdenizli yanımıza hitap etmeli diye düşündüm ve keşke biz de hep birlikte balkonlarımıza pencerelerimize çıkıp fedakarca çalışmakta olan doktorlarımıza, hemşirelere desteğimizi göstersek diye düşündüm.

        İtalyanların spontane şehir konserini izlerken aklıma ister istemez Şebeke (network) filmi geldi. O filmde kanalın sunucusu birden bire isyan bayrağını açıp seyircilerine "Pencereleri açıp artık burama kadar geldi artık buna dayanamayacağım" diye bağırın deyince tüm şehir buna uymuş ve aynı İtalyanlarınkine benzer bir manzara sergilenmişti.

        Diğer güzel davranış da Çin’den geldi. Salgının başlangıcında orada hızla inşa edilmiş yeni hastanelerinin artık gerek kalmadığı için yeniden sökülmeleri gündeme gelmiş. Bunun üzerine salgın ile mücadele eden tüm doktorlar ve personel bir araya gelip tek tek maskelerini çıkardılar ve gülümseyerek bize selamlar gönderdiler. Çok güzel ve insana umut veren görüntülerdi bunlar

        Her insanda iyi olduğu kadar kötü yanlar da vardır. Baskının, stresin çok olduğu zamanlarda kötü yanlarımız bizi korumak içgüdüsüyle otaya çıkmak isteyebilir. Onun tetiklediği egoizm ve sadece kendini düşünme içgüdüsü büyük zarar verir hem bizlere hem de topluma. Bilelim ki güzel yanımız hem bizim hem de toplumun gerçek koruyucusudur. İtalya ve Çin’den gelen görüntüler bana bunu tekrardan hatırlattı. Kültürel geleneğimizdeki kodlara geri dönüp onları hatırlasak yeterlidir çünkü onlar bizi güzel yapan yanlarımızdır.

        *

        Bilim konuşunca

        Columbia Üniversitesi’nin Afetlere Hazırlık Merkezi (Center for Disaster Preperadness) yöneticisi Dr. Irwin Redleter televizyonda yaptığı konuşmada "Salgına hazırlık açısından İtalya kadar bile değiliz" dedi. Birkaç gündür ABD'nin bu işe kötü, hazırlıksız yakalandığını anlatan yazılar yazdım. Onların önyargıyla filan yazılmış olduğunu zannetmeyin diye Dr. Redleter’in dediğini aktardım burada. Yaptığım gözlemlerin hepsi değerli bilim insanlarının yapmış olduğu tespitlere dayanmaktaydı.

        Diğer Yazılar