Bizi Mars'ta yaşamak fikrine neden alıştırmak istiyorlar?
Biliyorsunuz Jeff Bezos ve Elon Musk dünyadan ayrılıp başka gezegende koloni kurmak amacı doğrultusunda hayli yol almış durumdalar.
Bu iki süper zenginin bu gayretlerini ekonomik çıkarlar, gezegenlerde bulunabilecek mineral ve madenlere hakim olma gayretleriyle açıklayan teoriler var.
YOKSA DÜNYANIN GELECEĞİ BÜYÜK BİR TEHDİT ALTINDA MI?
Ama bunlar beni tatmin etmiyor. Bu ikisi acaba bizim bilmediğimiz bir sırrı mı biliyorlar, yoksa dünyanın geleceği bir yeni tehdit altında mı, bunu mu bizden saklıyorlar diye düşünüyorum. Çünkü dünyamızdan kaçma gayretine bu kadar büyük paralar dökülmesi bana acaba bir 'E.L.E ' yani 'Extermination Level Event', yani toptan yok olmaya yol açabilecek bir olay beklentileri mi var diye düşündürüyor.
Örneğin bu iki zengin dünyamıza yaklaşmakta olan bir büyük meteoru tespit edip bunun dünyaya vurma tarihini hesaplayacak teknik altyapıya sahipler şu anda.
Böyle bir kuşkum, korkum olduğundan yakın gelecekte dünyamızın Deep Impact filminde olduğu gibi bir E.L.E olayından geçebileceğinden korkuyorum ve Musk ve Bezos’un Mars’ı kolonileştirip oraya insanları götürüp yeni bir dünya yaratma gayretlerini de bu korkularına bağlıyorum.
BİZİ POPÜLER KÜLTÜRLE ALIŞTIRIYORLAR
Bunu, paranoyak bir düşünce, sağlıksız bir beyinden çıkmış bir kuşku olarak görebilirsiniz ama son zamanlarda popüler kültürde bizleri Mars ve başka gezegenlerde yaşamak fikrine hazırlamayı amaçlayan bazı gelişmeler de olup duruyor.
Filmlerde ve dizilerde Mars’a yolculuk ve orada hayat kurma fikri üzerine dayalı yapımlardan ve onların gücünden yeniden bahsetmeme gerek yok, bu konu kültür teorisyenleri tarafından çok işlendi ve incelendi.
Daha sonra başka bir yazıda inceleyeceğim ‘Stowaway’ filmi Mars’ta yaşama yolculuk hakkında yapılan bilim kurgu filmlerinin en son örneği olarak Netflix’de görülebilir.
Ancak ben bugün film ve diziler dışında Mars fikrinin popüler kültürün başka hangi alanlarında kullanılmaya başlandığının bir dökümünü yapmak istiyorum.
Örneğin Mars gezegeninin yüzeyinden kopup Sahra Çölü'ne düşmüş olan meteorlar açık arttırma ile satışa kondu. Meteorların 450 bin dolar ile 250 bin dolardan satılacağı bekleniyor. Uzmanlar bu tür meteorlara özelikle Mars’tan gelmiş olanlara son dönemde büyük ilgi olduğunu söylüyorlar.
Christie’s Müzayede Evi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 ay boyunca yaşlandırılmış Petrus şarabını 1 milyon dolardan satışa koydu. Şarabı farklı kılan tek özelliği uzayda dinlendirilmiş olması. Meraklıları adeta ilerde uzayda yaşarken şarapların tadı nasıl olacak bunu şimdiden bilmeye çalışıyorlar gibiler.
Uzayda kargo taşımak için bir şirket de kurulmuş. Space Cargo Unlimited şirketi 12 şişe Petrus'u, Uluslararası Uzay İstasyonu'na da taşımış.
Çeşitli gezegenlerden özelikle Mars’tan arsa satılmasına talep çok artmaya başlamış. Çin’den Rusya’dan ve tabii ki ABD’den zenginlerin böyle bir talebi oluşmaya başladı.
İsviçre'nin saat üreticisi Audemars Piguet 2 yılda bir düzenlediği sanat gösterisini bu yıl Hong Kong' ta yaptı. Bu yıl sanat gösterisi için Hong Kong'lu sanatçı Phoebe Hui seçilmişti. Gösteriye 'Ay Bizden Uzaklaşıyor' (The Moon Was Leaving Us) adı konmuştu. Dünyadan çok yavaş da olsa uzaklaşmaya başladığı bilinen Ay'ı hatırlamak ve ona sevgimizi ifade etmek için düzenlenen sanat gösterisinde Ay'ın görüntüleri büyük bir alana dağıtılmış 48 ayrı ekrana yansıtılıyordu. Monocle dergisine konuşan sanatçı Ay'ın insanda keşfetme duygusunu canlandırdığını ve birbirinden ayrı düşmüş aileleri ve arkadaşları bir araya getirme gücü olduğunu söyledi.
COLDPLAY'IN SON PARÇASI
Coldplay grubu yeni şarkısı ‘Higher Power’ı uluslararası uzay istasyonundan dünyaya yaptığı yayın ile tanıttı. Tanıtımda şarkıya hologramlar da eşlik ediyordu. Grup tanıtımda astronotları da kullandı.
Dediğim gibi kültürümüzün her alanında uzayın ve gezegenlerin etkisi görülmeye başlandı. Sanki birileri biz sıradan insanları uzayda ve diğer gezegenlerde yaşama fikrine hayatın her alanında alıştırmak istiyor gibiler.