Aşı yalanlarının temelinde sadece 12 insan yatıyormuş
Global aşı karşıtlığına yol açan yalanların temelinde sadece 12 insanın yattığı belirlendi.
Center for Countering Digital Hate (Dijital Nefret ile Mücadele Merkezi) gibi dijital dünyayı takip altında tutan merkezlerin yaptığı derinlikli incelmelere göre dijital dünyada yayılan aşı yalanlarının yüzde 65’inin sadece 12 insanın hesaplarından kaynaklandığı geride kalan yüzde 35’inin de bu hesaplardaki yazılardan türetildiği görüldü.
UZUN ZAMANDIR TAKİPTELERMİŞ
Dijital dünyanın dedektifleri tarafından tespit edilen bu 12 ismin araştırmacılar ve uzmanlar tarafından eskiden beri tanındığı ve hesapların uzun süredir takip altında tutulduğu da ortaya çıktı.
Aşı hakkında yalanları yayan bu isimlerin bilinmelerine rağmen neden uzun süredir bir şey yapılmadığı ve aşı hakkında çıkarılan asılsız ürkütücü söylentilerin toplumlara zarar vermesi ihtimali olmasına rağmen neden bu insanlara karşı daha önce harekete geçilemediği de sorgulanıyor.
TARTIŞMA UZUN SÜRDÜ
Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları, dijital yaşamların izini süren merkezlerin kullandıkları analiz metotlarını daha önce inandırıcı bulmamışlardı ve bu metotlarda eksik ve yanlış tanımlamalara gidebilecek hatalar olduğunu söylemişlerdi. İki sosyal medya şirketi de neyin yalan neyin sadece düşünce farklılığı olacağı standartlarının da daha önce iyi tanımlanamadığını söyleyip bu hesaplara karşı harekete geçmeyi ret etmişlerdi.
ANALİZ METOTLARI İYİLEŞTİRİLDİ
Dijital yalanların izini süren merkezlerde sosyal medya şirketlerinden gelen bu eleştirileri göz önüne alıp inceleme metotlarında iyileştirmeler ve sosyal medya kuruluşlarının kuşkularını ve ikazlarını ortadan kaldıracak metot değiştirmeleri de yaptılar.
Bu oldukça uzun süren sürecin sonunda başta Facebook ve Twitter olmak üzere aşı konusunda yalanları yayan hesaplara karşı bazı tedbirler geliştirmeye başladılar.
DİREKT YASAKLAMADILAR AMA...
İki şirket de 12 hesabı yasaklama yoluna gitmemekle birlikte hesaplarda yayılan yalanların bazılarını silme ve hesaplar hakkında kullanıcılara uyarılar yapmaya başladılar. Bu isimlerin takma isimlerle devreye soktuğu diğer hesaplar da tespit edildi ve Facebook bunlardan 16’sını durdurdu. Instagram ile birlikte Facebook 22 hesaba da uyarılar koydu.
Amerikan kongresinden bazı üyeler ve hukukçular hesapların direkt yasaklanmasını istemelerine rağmen şirketler direkt yasaklamak yerine yalanların kaynağı olduğu tespit edilen yayınlardan bazılarını kaldırmak ve hesaplar hakkında uyarı yapmakla yetiniyorlar.
NİYETLERİ NE
Aşılar hakkında birçok asılsız haberi duyuran 12 hesaba ‘asılsız haber düzinesi’ adı takıldı. İsimler hakkında genişletilen incelemeye göre bunların çoğunun ilaç kullanmaya karşı doğal sağlık taraftarı oldukları ve bu konuda ürün ve kitaplar da pazarladıkları anlaşıldı. Yani anlayacağınız bu yalanların yayılma nedenleri arasında mali çıkar sağlamak gayreti de bulunuyor.