Körfez, Orta Asya ve Türkiye altyapı müteahhitleri birleşti
Türkiye’nin yurtdışı müteahhitlik birikimini ve özel-kamu sektörü ortaklı altyapı yatırım potansiyelini FETÖ’ye kaptırmamak için nasıl önlemler almak gerekiyor?
Sanırım bu soru, devletin ekonomi birimlerinde 15 Temmuz kanlı darbe girişiminden sonra acil koduyla masaya konulmuştur.
2016 yılı başında Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ağırlıklı iş yapan inşaat müteahhitleri, “güvenlik soruşturmasından” geçen gruplarla Uluslararası İnşaat Müteahhitleri Derneği’ni (ULİMDER) kurdular.
Kuruluş çalışmalarını AzerTürk Grup Başkanı Hanifi Tekin’in yürüttüğü derneğin başkanlığına, Azerbaycan ortaklı olarak 2013 yılından bu yana Türkiye’de altyapı müteahhitliği alanında faaliyet gösteren Demay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Çakmaz getirildi.
Çakmaz ile geçen nisan ayında Kamusal Politikalar ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi’nin (PODEM) Diyarbakır-Şanlıurfa’da düzenlediği çalıştayda tanışmıştım.
O günlerde dernek henüz yapılanmasını tamamlamamıştı. Çakmaz, Şanlıurfa’da FETÖ ve yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle SGK sisteminden çıkarılan Edessa Hastanesi’ni satın alma görüşmeleri de yapıyordu.
Geçenlerde Çakmaz ile buluştuğumda ULİMDER üyelerinin ilk büyük işlerini Batı Afrika ülkesi Mali’den aldığını öğrendim.
Mali’de 3 bin konutun yanı sıra hastane, okul, ulaşım, su ve elektrik altyapısını içine alan bir şehir kuracaklar...
Projeye Abu Dabi merkezli İslami fon şirketi Waha Capital, 560 milyon Euro’luk finansman sağlayacak.
Projenin başlaması için düzenlenecek imza töreni için bugünlerde Mali devletinden tarih bekliyorlar.
WAHA CAPITAL, MALİ’YE GİTTİ
Ortadoğu’nun en büyük finans kurumları arasında gösterilen Waha Capital, 2015 yılının Nisan ayında Türkiye, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere 500 milyon dolarlık (1.8 milyar dirhem) yeni bir fon oluşturduğunu açıklamıştı.
Aynı günlerde fonla ilgili bilgi veren Waha Capital CEO’su Salem Rashid Al Noami; enerji, sağlık, ulaşım gibi altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere 1 milyar dolarlık bütçe ayırdıklarını da ifade ediyordu.
2007’de kurulan Waha Capital, 2008’de Dunia Finance ve Stanford Marine Group’un yüzde 49’unu alarak adını duyurdu.
2010’da ise dünyanın en büyük uçak kiralama şirketlerinden olan AerCap Holdings’in yüzde 26.3’ünü alan Waha, 2014 yılında da National Petroleum Services’in yüzde 21’ini bünyesine katmıştı.
Waha Capital, eski Yıldız Holding Finans Grubu Başkanı Atilla Kurama’nın yöneticiliğini yaptığı Fajr Capital ile de 2008 yılında MENA Infrastructure Fund I adlı 300 milyon dolarlık bir altyapı fonu kurmuştu.
Kurama, kurduğu BRK Yatırım şirketinin başkanlığını sürdürüyor.
AZERİ-TÜRK İŞBİRLİĞİ
Azerbaycan’la kurulan “İki devlet, tek millet” köprüsünün ekonomik bacağını güçlendiren ULİMDER’in Yönetim Kurulu’nda Çakmaz gibi Azerbaycan ortaklı şirketlerin temsilcileri ağırlıkta.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam ve AK Parti Milletvekili ve Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam’ın oğlu Bahadır Çam ile Avukat Cumali Odabaşı da ULİMDER yönetim kurulunda yer alıyor.
Körfez ve Orta Asya ülkeleri merkezli kurulan şirketlerin de yer aldığı dernekte; Limak, Kolin, MCM İnşaat, Sama, Odabaşı Holding, Mermerler Grup, Oflaz İnşaat, Kar Şirketler Grubu, Kadooğlu Holding, Sembol İnşaat, Tosyalı Holding’in temsilcileri de bulunuyor.
Çakmaz, “Genç bir ekibiz, enerjimizi işlerimize vermek istiyoruz. Hem Türkiye’nin, hem de bölgenin potansiyelini değerlendiriyoruz” diyor.
Sermayenin rengi, milleti yoktur ama “tarafı” vardır. O nedenle ülkeler ortak çıkarlar paydasında nasıl ki bölgesel, ekonomik-siyasal-askeri bloklar oluşturuyorlar, yatırımcılar da benzer refleks gösteriyorlar.
Anladığım ULİMDER, müteahhitlik sektörünün bölgesel yatırım ve tanıtım ajansı gibi çalışacak.