Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) iftar davetine, Sudanlı konuk bakanlarla katılmıştı.

        DEİK’in 2014 yılında Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmasıyla birlikte mahkeme kararıyla kurucu üyelikten ayrılan Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan’ın da aralarında olduğu üyeleri, DEİK İş Konseylerinde görev almayı sürdürdüler.

        TÜSİAD’ın ağır toplarını iftarda göremedim. Rona Yırcalı, Zeynep Bodur Okyay, Ahmet Nazif Zorlu, Ali Kibar, Zeynel Abidin Erdem, Cüneyt Zapsu’nun yanı sıra, DEİK’in kurucu iş dünyası kuruluşlarından Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem, Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Oya Narin ilk gözüme çarpanlardı...

        DEİK’e üye kuruluşlardan Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut da DEİK’e üye kadın kuruluşları arasında iftardaki tek temsilciydi.

        DEİK, yönetimde kadın temsili açısından iş dünyasında yükselen bir grafik çiziyor.

        Türkiye-Portekiz İş Konseyi Başkanı Berna Gözbaşı, Berna Akyıldız’ın yeni kurulan Togo İş Konseyi Başkanlığı’na seçilmesiyle, 144 iş konseyi içinde kadın başkan sayısının 15’e çıktığını müjdeliyordu.

        Asıl büyüme üye sayısında yaşanıyor. Geçen yıl 967 üyesi olan DEİK, 2018’de bu sayıyı 2’ye katlıyor. 2019 yılı hedefi ise 3 bin üyeye ulaşmak. DEİK Başkanı Nail Olpak konuşmasında “değişim” mesajını öne çıkarıyor; ramazanın “aç kalma ayı” olmadığına, gündüz yatıp gece yemek yenilerek “değişimin öğrenildiği” bir ay olduğuna işaret ediyordu.

        TOPLU İSTİFADAN DÖNDÜLER

        Zeybekci de değişime vurgu yaptı: “Turgut Özal’ın (DEİK, dönemin başbakanı Özal’ın talimatıyla 1987 yılında faaliyete geçti) girişimi, özel sektörün devletle temas halinde olmasına başarılı bir örnekti. 2014 yılındaki yapılanma, tamamen Cumhurbaşkanı’mızın projesiydi. Bu süreçte DEİK ile ilgili ‘Kaldırılsın’ diyenler bile oldu. Bir gün bunları yazarım... Belki bu yapının da yenilenmesi gerekecek. Değişmeyen tek şey değişimin kendisi...”

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 15 kişilik yönetim kurulunda tek bir kadının bulunmaması, işkadınları davetliler arasında iftarın önemli kulislerinden birisiydi.

        Bugünlerde TOBB bünyesinde kurulan Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) yeni başkanını ve yönetimini seçecek. Mevcut Başkan Evrim Aras nöbeti devredecek. “Yerine kim geçecek?” tartışma konularından yalnızca biri...

        İstanbul’dan bir başkan olma olasılığı yüksek görünüyor.

        İtalyan sigorta şirketi Generali Yönetim Kurulu Başkanı Mine Ayhan ile Fortune Türkiye’de “En Güçlü 50 Kadın” listesinde yer alan Sevda Arıkan’ın da başkanlık için adı geçiyor.

        Ayhan’ın uluslararası görevleri avantajları arasında yer alırken, “profesyonel” kimliği tartışma konusu oluyor. Arıkan’ın inovatif sanayici kimliği öne çıkarken, yoğun mesai gerektiren KGK Başkanlığı için yaş faktörü devreye giriyor.

        Arya Kadın Yatırım Platformu kurucu Ahu Büyükkuşu Serter için de nabız yoklanıyor.

        TOBB bünyesindeki kadın üyeler arasında, başkanın kim olacağından öte, “yapısal” düzenleme ihtiyacı masaya yatırılıyor.

        Mevcut KGK’nın bir bütçesi yok. Yönetimini TOBB atıyor, atacağı her adımın izin talebi, TOBB’un delege ettiği bir profesyonelin önüne gidiyor. Bütün bu etkenler nedeniyle özerklik talebi yükseliyor.

        TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “kadın güçlenmesine” olan desteğini yanlarına almakta çok da tereddüt göstermeyen “kadınlar”, TOBB’un “erkek hegemonyasının” kırılmasındaki güçlüklere değiniyorlar.

        Birliğin verdiği “erkek” resmi karşısında, kadınlar arasında radikal söylemler de gelişti. Bir kısmı KGK’dan toplu istifayı gündeme getirdi.

        Bu yaklaşım “kazanılmış mevzinin terk edilmemesi gerektiği” teziyle kabul görmedi.

        KGK’nın yapısında yeni bir düzenlemeye gidileceği yönünde beklenti oluştu.

        Yenilenmenin topuk sesleri yükseliyor!

        Değişimin DEİK’te ne yönde olacağını bilemiyorum ama TOBB’da kadınlardan başlayacağı kesin...

        Kutlama: Özel işlerimin yoğunluğundan dolayı yazılarıma bir süre ara vereceğim. Hepinizin bayramını şimdiden kutlar, esenlikler dilerim.

        Diğer Yazılar