Bora Jet'te 'jet' uzlaşma SBK'yı uçuracak!
Türkiye’de 27 şirket satın alan SBK Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’ı, mültecilerin kaldığı Midyat Konaklama Merkezi’ne yaptığımız ziyarette tanıdım. Kamuoyunda çok da bilinen bir işadamı sayılmaz. Girdiği İnebolu Limanı, Hopa Termik Santral ve TP Dağıtım AŞ ihalelerini saymazsak, icradan şirket alması ile ünlenmişti. Asıl büyümesi; 2013 yılında ABD’li Jacob Kingston ve ailesine ait 23 milyar dolarlık Washakie Renewable Energy Group’un bünyesindeki Noil Holding’in yatırım sermayesini Türkiye’ye getirmesiyle oldu.
4 ADET BOEING SİPARİŞ ETTİ
Bu süre içinde; Biofarma İlaç, Münir Şahin İlaç, Betasan Bant, Boğaziçi Cam Sanayi, Ürosan Kimya, Aydın Jet, Kervansaray Bodrum Otel ve bukombin.com’un da aralarında olduğu 15 şirketi satın aldılar. 2017 yılında planlanan 400 milyon dolarlık yatırımın yüzde 50’si ise tamamlanmış. SBK’nın yıl içinde; bankacılık, gıda, turizm ve elektronik alanlarında faaliyet gösteren 4-5 şirketi daha portföyüne katması sürpriz olmayacak. Korkmaz, 2016 Aralık ayında Borajet’i satın almasıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Hem Bora Jet’in sahibi Prof. Dr. Yalçın Ayaslı’nın FETÖ soruşturmalarına konu olması “alışveriş” trafiğini daha da ilginç bir hale soktu.
Bu süreçte SBK, Ayaslı’yı dolandırıcılık suçu işlediği gerekçesi ile mahkemeye vermişti. 260 milyon dolar bedelle satılan Bora Jet’in bilançosunda hesapta olmayan 130-140 milyon dolar borç çıktığı iddia edildi. Oysa ki satış sırasında bilançoda 40 milyon dolar borç görünüyormuş. Ayaslı’nın “taahhüdüne” güvenip basmışlar imzayı.
Ayaslı da Erdikler’e ayrıca bir denetim yaptırmış, ancak sonuç aynı olunca, raporu teslim bile almamış. Filosundaki uçakların teknik yetersizliğinden dolayı uçuşlarına nisan ayından beri ara veren Bora Jet; biletli yolcuları ve 3 yıllık Fenerbahçe Kulübü sponsorluğu çerçevesinde sporcuları, THY ile uçurmaya başlamıştı.
Leasing ile alanın uçakları da THY’ye devretmişti.
Bir son dakika haberi: Taraflar 22 Haziran’da uzlaşma için masaya oturmuşlar. Temmuz başında düğümün çözülmesi bekleniyor. Korkmaz, ağustos başında uçuşlara başlayacaklarını; Şubat 2018’de 5 Embraer E190 ve yeni bir kararla filolarına dahil etmeyi planladıkları 4 Boeing uçağını da 2018 Mayıs ayında teslim alacaklarını söylüyor.
‘AMERİKALILAR KÂRLILIĞA BAKIYOR’
İstanbul Ticaret Odası (İTO) kayıtlarına göre SBK Holding’in kuruluş yılı 2013. Faaliyet alanı “İşletme Destek Hizmetleri” olarak belirtiliyor. Holdingin tarihçesinde ise “35 yıllık tecrübe” ifadesi yer alıyor.
Holdingin büyüme hikâyesini Korkmaz’dan dinliyorum: “Amerikalılar yatırımla değil, ne koyup ne aldıklarıyla ilgileniyorlar. Bugüne kadar satın aldığımız şirketlere 1 milyar dolar yatırdılar. Yılda yüzde 20-30 para kazanıyorlar. 4 binin üzerinde istihdam sağlıyoruz. Yıllık ciromuz 1 milyar dolara ulaşıyor.” Sıklıkla kurduğu “Bir iyilik yaptım” diye başlayan cümlelerinden bir diğerini de Midyat’ta duydum. Harabe halindeki muhteşem Midyat konağını gezdirdiğinde, ortağı Yusuf Aras’ınisteği üzerine, içinde kalan yoksul aileyle tanışmıştık.
‘İLK YARDIM ÇANTASI ÜRETİYORUM’
İş hayatına erken yaşlarda başlayan işadamı, “Karslıyım. 3 yaşımda babamı kaybettim. 4’ü kız, 5 kardeşiz. 1996 yılında İstanbul’a geldim. Motor yağı katkısı, yakıt tasarruf cihazı yaptırdım. Yalıtım sektöründe işler yaptım. Araçlarda gördüğünüz bütün “İlk Yardım” çantalarını, 1998 yılında icradan satın aldığım Abbade’nin Bilecik’deki fabrikasında üretiyorum” diyor. Bu Abbade de büyük hikâyedir. Necmettin Erbakan’ın ailesi de bu fabrikayı dara düşen bir işadamından satın almıştı. İçinde o kadar çok çöküş ve yükseliş öğesi barındırıyor ki; SBK Holding’i izlemeye devam ederiz...
‘ZENGİN OLAYIM DİYE BİR DÜŞÜNCEM YOK’
Korkmaz, sivil toplum kuruluşlarına ve lobi faaliyetlerine yabancı değil. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Ursula Mueller, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde, Korkmaz’ın davetlisi olarak “Midyat Konaklama Merkezi” ni ziyaret etmişti.
Amerikalılara “Kazandığın paradan benim yaptığım kadar sen de bağış yapacaksın” dediğini söyleyen işadamı; “Zengin olmak gibi bir düşüncem yok. Yaz süresince Türkiye’de 25 okulu renkli boyuyorum. Her birine basketbol sahası yapıyorum. Bu yardımlar için günde 100 bin lira harcıyorum. Şu anda Acıbadem’de yatan 4 hastam var… İhtiyacı olana 200 bin dolar verip, ev al otur diyorum. Ölene kadar kullanma hakkı oluyor” diyor. 1979 yılında Kars’ın Digor İlçesi’nde dünyaya gelen işadamı, memleketine de 2 yurt, 4 okul yaptırmıştı.