Başı göğe erdi!
RÖNESANS’IN İNŞA ETTİĞI LAKHTA CENTER DÜNYA KUPASI’NA YETİŞECEK
Renaissance Development Rusya Yönetim Kurulu Başkanı Avni Akdar ve Lakhta Center Projesi’nin yönetiminde yer alan Adil Çağlayan, Hakan Hatipoğlu, Süleyman Bener Derun ile şantiye ziyareti yaptık.
Rusya’nın kültür başkenti St. Petersburg’da Dr. Erman Ilıcak tarafından 1993 yılında küçük bir tadilat firması olarak temelleri atılan Rönesans Holding, 2009 yılında belirlediği “Dünyanın en büyük 10’uncu inşaat firması” olma vizyonunun “uluslararası gövde gösterisini”, yine bu kentte yapıyor…
Holding şirketlerinden Rönesans İnşaat’ın St. Petersburg’da inşa ettiği, Rusya ve Avrupa’nın en yüksek binası Lakhta Center’ın dış cephesi, Rusya’nın ev sahipliğinde haziran ayında yapılacak 2018 Dünya Kupası’na yetişecek.
Rus doğalgaz devi Gazprom’un merkez ofisi olarak planlanan 87 katlı, 462 metre yüksekliğinde bir kule ve sosyal amaçlı yapılarıyla birlikte inşa edilen Lakhta Center’ı, Rönesans İnşaat ve Renaissance Development Rusya Yönetim Kurulu Başkanı Avni Akvardar ve ekibi ile gezdik. Akvardar; Moskova’da Neva, Federation ve Evolution Tower; İstanbul’da ise Allianz Tower’ın aralarında olduğu, Avrupa’nın 10 yüksek binasından 5’ini yaptıklarını belirtiyor.
Lakhta’nın bana göre en büyük başarısı “iş güvenliği” alanında sağlanmış. Dünyada ortalama 3-5 milyon saat/adam olan ölümlü kaza barajı, 65 milyon saat/adama çıkmış. Bu şu demek: Günde 5 bin kişinin çalıştığı inşaatta hiç ölümlü ve ağır yaralanmalı kaza meydana gelmemiş.
İŞLERİN YÜZDE 38’I RUSYA’DA
Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde 525 proje tamamlayan Rönesans, 2000’lerden sonra 23 ülkede şantiye kurdu. Rusya coğrafyasında; inşaat ve endüstriyel alanda devam eden 18 projesi bulunan grubun 2017 yılı toplam cirosu 4.2 milyar dolardı. Aktif büyüklüğü 8.1 milyar dolara ulaşan holding, 2018 yılında 6 milyar dolar ciro bekliyor. Akvardar iş hacimlerinin yüzde 38’ini oluşturan Rusya coğrafyasındaki faaliyetlerini şöyle ifade ediyor:
“28 bin çalışanımızın yüzde 10’u Türklerden oluşuyor. 2017 yılında 1.6 milyar dolar olan ciromuzu, 2018 yıl sonunda 2 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Aktif büyüklüğümüz 3.4 milyar dolar, bugüne kadar imzalanan kontratların bedeli ise yaklaşık 3.6 milyar dolar oldu.”
Akkuyu’ya ortak olmaları halinde, şirketin altyapı “rönesansından” söz edebilir!
***********
‘KANAL İSTANBUL’A SÜRPRİZİMİZ VAR’
“İstanbul’da Boğaz geçişli planlanan 3 katlı tüneli yapacak yeterliliğimiz var” diyen Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Düzyol ise Türkiye projelerine değiniyor: “Kanal İstanbul’a bir sürprizimiz var. O inşaatın iki kısmı var; su ve karadan yapılacak işler. Biz kanal açma kısmında, Avrupalı firmalarla ortak olacağız. 43 kilometrelik bir proje. ”
Yurtdışı müteahhitlik sektörü için Kanal İstabul’un cazip bir proje olduğunu da kaydeden Düzyol, dünyada bu ölçekte yapılacak bir iş olmadığının altını çiziyor.
***********
AKKUYU NÜKLEER’DE RÖNESANS TEKLİFİ
Akkuyu Nükleer Güç Santralı'nın (NGS) başkent Moskova’nın yaklaşık 600 kilometre güneyinde yer alan Novo-Voronej nükleer santralının ikizi olarak görüldüğünü söyleyen Düzyol, “Rusya’da nükleer santrallarda çalışma lisansı olan ilk ve tek firmayız” diyor. Leningratskaya AES-2 (LAES-2) nükleer santralının temel beton işini yaptıklarını vurgulayan Düzyol, 10 sıra 36’lık demirler kullanarak 3.6 metre temel beton atıldığını aktarıp bu deneyimle Akkuyu NGS’de de paylaşabileceklerinin işaretini veriyor.