Eyfel Kulesi'nin 128'inci yılı
Seyahat etmek denince akla ilk gelen yerlerden biri mutlaka Paris ve Eyfel Kulesi’dir ve herkesin gidilecek listesinin en başında yer alır. Çünkü bu dev metal yapı, gören herkesi ihtişamıyla büyüler.
31 Mart 1889 tarihinde tamamlandığından bu yana Eyfel Kulesi’ni dünyanın her yanından milyonlarca turist ziyaret etti. Hatta 2002 yılında ziyaretçi turist sayısı 200 milyona kadar ulaştı. Ama bu turistlerin bu metal yığını hakkında ne kadar şey bildiği tartışılır.
Bu yıl dün itibariyle 128. yılını kutlayan Eyfel Kulesi hakkında bilmediklerimizden söz etmek istiyorum. Kulenin yapımı 26 ocak 1887 tarihinde başladı ve tamamlanması tam 2 yıl, 2 ay, 5 gün sürdü. 300 metrelik kulenin yapımında 7.300 ton çelik ve 18.038 ton metal kullanıldı. Eyfel Kulesi her 7 yılda bir 60 ton boya kullanılarak yeniden boyanır.
Kule, ‘Eyfel’ adını mühendisliğini yapan Gustave Eiffel’den almıştır. New York’taki Özgürlük Anıtı da Gustave Eiffel tarafından tasarlanmıştı. Kule’nin yapımı 8 milyon franka mal oldu ve paranın büyük bir bölümü Gustava Eiffel ve Fransa Hükümeti tarafından karşılandı. ( O zamanın 8 milyon frankı bu günün 34 milyon dolarına tekabül ediyor)
Yapımı protesto etti
Birçok sanatçı ve mimar Kule’nin mimarisinin berbat olduğu gerekçesiyle yapımı protesto etti ve hatta imza kampanyaları başlatıldı. Eyfel Kulesi’nin Paris’te kalışı ilk etapta 20 yıl olarak düşünüldü. Kule’nin Paris’te kalması ilk radyofonik deneyler açısından önem taşıyordu ve sahip olduğu anten sistemiyle Fransız televizyonunun gelişiminde büyük rol oynadı. 1889 yılında bir gazete, yapımında çalışanlara sertifika vermek amacıyla Eyfel Kulesi’nde bir matbaa makinesi kullandı.
1905 yılında Fransız spor gazetesi L’Equipe bir yarışma düzenledi ve kulenin birinci katına 3 dakika 12 saniyede ulaşan bisiklet şampiyon oldu. Pilot Leon Collot, Eyfel Kulesi’nin altında uçmaya kalkışınca güneş ışığında görüşünü kaybedip antenlere çarparak yaptığı kazada can verdi.
Dünya Savaşı’nın ilk Marne Muharebesinde 1914 yılında Alman ilerleyişini, radyo dalgalarını engelleyen Eyfel Kulesi Fransa’ya büyük zafer kazandırdı.
Kulenin 75. Yılında dağcıların kuleye tırmanışı televizyonda yayınlandı.
Kışları kule soğuğun etkisi ile 3 cm kısalır. Kule çok sıcak veya rüzgarın etkisiyle 18 cm yana eğilebilir. 1925-1934 yılları arasında, Fransız otomobil üreticisi Citroen, Eyfel Kulesi’ni kullanarak dünyanın en geniş reklam panosunun kullanıldığı reklam rekorunu elde etti. Mühendis Gustave Eiffel’in kulenin üçüncü katında kendine özel bir dairesi vardı. Eyfel Kulesi’nin zirvesine ulaşmak için 1165 basamak çıkmak gerekiyor, neyseki şimdilerde asansör kullanılıyor.
1984 yılında iki Birleşik krallık vatandaşı Eyfel Kulesi’nden paraşütle izinsiz atladı.
Ünlü ip cambazı Philipe Petit, 100. Yıl şerefine Challiot Sarayı’ndan Eyfel Kulesi’ne kadar çektiği yaklaşık 700 metrelik ip üzerinde yürüdü. Her yıl 7 milyon insan kuleyi ziyaret ediyor. Kule 20.000 farklı ampulle ışıklandırılıyor.
2009 yılında Fransa’daki ‘Türkiye Mevsimi’ etkinliklerinde Eyfel Kulesi 5 gece boyunca Türk Bayrağı ışıklandırmasıyla aydınlandı.