Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Aşk ve güzellik tanrıçası Venüs (Afrodit), belki de mitolojinin en çok bilinen figürüdür. Okyanusun köpükleri arasında bir istiridyeden doğan bu güzeller güzeli kadın, mitolojide doğayla ilgili pek çok olayla da ilintilidir.

        Ama en çok aşıklarıyla ünlüdür Venüs. Ve bu aşıkların içinde en önemlisi de yine pek çok efsaneye konu olan Adonis’tir. Dünyaya gelişi hayli trajik olan Adonis, mitolojide yaratılmış en yakışıklı erkektir. O kadar güzeldir ki her gören kadın ona vurulur.

        Bu kadınlar içinde başı Venüs ve yeraltı tanrıçası Persephone çeker. Persephone, büyüttüğü Adonis’i Venüs’e vermek istemez. Araya Zeus girer, Adonis’in yılın dört ayını Venüs ile dört ayını Persephone ile ve kalan dört ayını istediği yerde geçirmesine karar verir.

        Ama Venüs, Adonis’i aşk oyunlarıyla kandırır, genç adam yılın sekiz ayını onunla geçirmeye başlar. Persephone boş durmaz ve Venüs’ün sevgilisi Savaş Tanrısı Mars’a olanı biteni anlatır. Mars’ın kıskançlığı Adonis’in sonu olur. Bir yaban domuzu şekline giren Mars, Adonis’i dişleriyle ağır yaralar. Venüs yetişemeden Adonis ölür. Kanının aktığı yerlerde anemonlar (Manisa Lalesi) biter.

        KARŞIYAKA SAHNESİ

        Mitolojinin bu trajik aşk hikayesi başta Shakespeare olmak üzere pek çok yazara, şaire, ressama ilham vermiş. Genç koreograf Seda Ayvazoğlu da bu öyküyü Fazıl Say’ın müzikleri eşliğinde bir modern bale eseri haline getirmiş. Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi’nde 28 Mart gecesi dünya prömiyeri yapılan eser, genç bir sanatçının ilk büyük çalışması olarak hayli dikkate değer.

        O gece salonda bulunan izleyicilerin de ilgiyle izlediğini ve bolca alkışladığını söylemeliyim. Seda Ayvazoğlu’nun koreografinin yanı sıra kostümlerini de yaptığı balenin, multimedia ve sahne tasarımı Zeynep Arda’ya ait.

        Işık tasarımı Oktay Kanca- Mete Kakaç imzasını taşıyor. Başlıca rollerde Melis Kıvılcım Tören, Bora Acar Zongür, Cihan Genek, Gökhan Bucuga, Fırat Tosun, Ayça Erdem, Fırat Neziroğlu, Melek Tüzel ile Moderndans Lab dansçıları üzerlerine düşeni hakkıyla yapıyor. Ama bence her şeyden çok övgüye değer olan Karşıyaka Belediyesi’nin böyle bir eserin doğmasına olanak vermesi. Karşıyaka Sahnesi, sadece Karşıyaka için değil, İzmir için büyük bir şans. Geniş vizyonlu doğru isimlerle yola çıkan bu kurumun birkaç yıla kalmadan İzmir’in kültür ve sanat yaşamında ciddi anlamda söz sahibi olacağına ve vazgeçilmez sanat kurumlarından biri olacağına inanıyorum.

        YENİ TABELA

        Karataş Lisesi’nin karşısındaki Hacı Şakir Eczacıbaşı İlköğretim Okulu’nun (yoksa Ortaokulu mu?) bahçe kapısının üzerindeki görüntü kirliliği yapan yarım tabela kaldırılmış. Standart okul adı tabelası binaya asılmış. Gerçi gelip geçerken okuması zor oluyor ama en azından çirkin görünmüyor. Teşekkürler.

        Diğer Yazılar