Antarktika'da dev buz dağı adayla çarpışma yolunda: Penguenler ve foklar tehlike altına girebilir
Londra ve çevresinin iki katı büyüklüğündeki dev buz dağı, Antarktika'daki İngiliz adası Güney Georgia'yla çarpışabilir.
ABONE OL Getty Images
Dünyanın en büyük buz dağı, uzaktaki bir İngiliz adasıyla çarpışma güzergahında ve bu durum penguenleri ve fokları potansiyel bir tehlikeyle karşı karşıya bırakıyor.
Buz dağı, Antarktika'dan sarp bir İngiliz bölgesi ve vahşi yaşam cenneti olan Güney Georgia'ya doğru ilerliyor. Şu anda 280 kilometre uzaklıktaki buz dağı adaya çarpıp, parçalanabilir.
Geçmişte dev buz dağlarının beslenmelerine engel olması nedeniyle Güney Georgia'nın buzlu koyları ve sahillerindeki sayısız kuş ve fok ölmüştü.
Güney Georgia yönetimine ait Pharos gemisinden BBC News ile konuşan kaptan Simon Walace "Buz dağları yapısı itibarıyla tehlikeli. Bizi tamamen pas geçerse inanılmaz mutlu olacağım" diyor.
Dünya genelinde bilim insanları, denizciler ve balıkçılar kaygıyla uydu fotoğraflarından bu buz dağının günlük hareketlerini gözlemliyor.
A23a diye bilinen buz dağı dünyanın en eskilerinden.
1986'da Antarktika'daki Filchner Buz Sahanlığı'ndan koptu ama dağa sonra deniz yatağına sıkışıtı ve okyanus girdabında tutsak kaldı.
Son olarak Aralık'ta sıkıştığı yerden kurtuldu ve şimdi hızla son yolculuğunu yapıyor.
Antarktika'nın kuzeyindeki daha sıcak su nedeniyle buz dağı eriyor ve boyu 400 metreyi bulan yan kısımları zayıflatıyor.
Bir zamanlar 3900 kilometrekare olarak ölçülen buz dağı, son uydu fotoğraflarına göre yavaş yavaş küçülüyor. Şu andaki boyutu 3500 kilometrekare. Ve büyük buz parçaları kopup sulara gömülüyor.
A23a herhangi bir gün büyük parçalara ayrılabilir ve sonra yıllarca Güney Georgia'nın etrafında yüzen şehirler gibi kontrolsüz bir şekilde seyredebilir.
BBC