Aşı testleri için laboratuvarda üretilen minyatür organlar kullanılabilir
Amerikan Kimya Derneği, laboratuvarda ürettikleri minyatür organların aşı testlerinde kullanılmasını önerdi. Bu yöntemin kabul görmesi halinde; yeni bir aşının bilime kazandırılması çok kısa bir zaman alacak.
Amerikan Kimya Derneği'nde yayınlanan 12 Nisan tarihli bir araştırma, aşı testleri için yeni bir kapı aralıyor. Bu zamana kadar çeşitli hayvanların üzerinde yapılan aşı tarama yöntemlerinin yeni bir alternatifi var; minyatür organlar!
Araştırmacılar, aşı testlerinin laboratuvarda geliştirdikleri minyatür organlar (arganoidler) üzerinde yapılabileceğine dair yeni bir yöntemiöneriyor. Bu, tüm bilim dünyasının işini oldukça kolaylaştırabilir çünkü aşı testlerinden doğru sonucu almak, haftalar bazen de yıllar sürüyor.
Arganoidler: Laboratuvarda yetiştirilen ve organları taklit eden hücre kümeleri.
Üstelik, gönüllü olarak aşı denemelerine katılan birçok kişi gördüğü yan etkiler ile hayatına devam etmek zorunda kalıyor. Ancak bilimin bu yöne evrilmesi, hayvanların ve insanların güvenliğini sağlarken aşı tarama sürecini de önemli ölçüde hızlandırabilir.
Araştırmacılar, hipotezlerini kanıtlamak için tavşan ateşi hastalığı için geliştirilen ve henüz test aşamasında olan bazı aşılar kullandı. Aşı önce farelere sonra da organoidlere yapıldı. Sonuçlar her iki tarafında da hemen hemen aynı şekilde antikor ürettiğini gösterdi.