Araştırmacılar 30 bin yıl önce yaşayan bir adamın yüzünü canlandırdı
1980 yılında Mısır'da bulunan insan kalıntılarından yola açan araştırmacılar, 30 bin yıl önce yaşamış Mısırlı bir adamın yüzünü canlandırdı. Bu çalışmanın, insan evrimini daha iyi anlamamıza yardımcı olacağı umuluyor.
1980 yılında Mısır'ın Nil Vadisi'ndeki bir arkeolojik alan olan Nazlet Khater 2'de bir adamın iskeleti bulundu. Taş bir baltanın yanında gömülü halde duran kalıntıların bir insana ait olduğu dışında bir şey bilinmiyordu.
Ancak daha sonra yapılan antropolojik analiz, adamın öldüğünde 17 ila 29 yaşları arasında, yaklaşık 160 santim boyda ve Afrika kökenli olduğunu ortaya çıkardı.
30 bin yıl önceden kalan bu iskelet kalıntıları, şu ana kadar bulunan en eski Homo sapiens kalıntıları olarak biliniyor.
Şimdi, 40 yıldan uzun bir süre sonra, Brezilyalı araştırmacılardan oluşan bir ekip, Kahire'deki Mısır Müzesi'ndeki koleksiyonun bir parçası olan iskelet kalıntılarını incelerken topladıkları düzinelerce dijital görüntüyü kullanarak adamın yüzünün yaklaşık bir benzerini yarattı.
Önce bir 3D model oluşturuldu, arkasından dağınık siyah saçlar ve sakallar eklenerek modellemeye daha sanatsal yaklaşıldı.
Araştırmacılar, 30 bin yaşındaki bu adamın çene yapısının günümüzdeki insandan çok farklı olduğunu belirtti; çenesi, modern insanlardan daha sağlamdı.
Araştırmacılar, bu antik insanı incelemenin insanların zaman içinde nasıl geliştiğini daha iyi anlamalarına yardımcı olabileceğini umuyor.
Araştırma 22 Mart'ta Google'da halka açık şekilde yayınlandı.