Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Doktorlar neden Hipokrat'a dayanan bir yemin ediyor? | Dış Haberler
        1

        Dünyanın en eski mesleklerinden birini icra eden doktorlar, mesleki hayatına başlarken Hipokrat yemini ile başlıyor. Peki, bu yemin neden ortaya çıktı ve neden Hipokrat'a dayanıyor?

        2

        Hipokrat, M.Ö. 460 yılında Yunanistan'da doğdu ve babasını takip ederek bir doktor oldu. O dönemki çalışmalarıyla ve becerileriyle ünlenen Hipokrat, modern tıbbın babası olarak biliniyor.

        Hipokrat, bahsi geçen yemini 2 bin 500 yıl önce yazdı ancak Yemin'in yaratılmasında birçok kişinin de katkısı vardı. Hipokrat Yemini; sadece hekimin bağlılığını ve yeterliliğini değil aynı zamanda hastanın tüm ihtiyaç ve çıkarlarını da koruyordu.

        3

        Ancak Antik Yunan'da Yemin edenler doktorlar, doktorluktan ziyade hasta çıkarına odaklandı ve bu durum, doktorluğun esnaflık gibi algılanmasına neden oldu. Doktorlar, sadece zengin kesime yönelerek en iyi şekilde kazanç sağlamaya çalışıyordu. O zamanlar artan bu etik sorunun önüne geçilmesi için Hipokrat Yemini, tıp eğitiminin başında ediliyordu ancak günümüzde bu, mezuniyet törenlerinin bir parçası.

        4

        Hipokrat Yemini günümüze gelene kadar birçok kez değiştirildi ve yeni versiyonları yazıldı. Orijinal Yemin'de; dönemin dini inanışı ön plana çıkıyor ve doktorlar, Yunan tanrılarına söz veriyordu. Bu dini inanış günümüzde herkesi kapsamıyor bu yüzden Hipokrat Yemini'nin daha modern bir versiyonu yazıldı. 2017 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından Hipokrat Yemini genişletildi ve şöyle maddeler de eklendi, "Hastamın özerkliğine ve haysiyetine saygı duyacağım" ve "Mesleğimi vicdan ve haysiyetle uygulayacağım."

        5

        Ancak günümüzde Hipokrat Yemini, söz vermek için tek yol değil. Dünyada birçok üniversite, öğrencilerin kendi yeminlerini yazmasına izin verdiği gibi üniversite tarafından yazılan yeminin de okunmasını sağlıyor.

        National Library of Mecidicine

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ