Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Aşırı terlemenizin nedeni bu olabilir! Diş çürümesi, eklem ağrısı, karaciğer sorunları ve kalp hastalıklarının en büyük tetikleyicisi | Sağlık Haberleri
        1

        Şekerin vücudunuz üzerindeki bariz etkilerine ek olarak, sağlığınıza zarar verebilecek daha az bilinen, daha sinsi yollar da bulunuyor. Şeker, karaciğerinizin aşırı yağ depolamasına neden olarak yağlı karaciğer olarak bilinen bir duruma yol açabilir. Duygularınızda karışıklık yaşatabilir, sizi depresyona sokabilir ve daha fazla şeker için can atmanıza neden olabilir.

        2

        Journal of Biological Chemistry'de yayımlanan ve glikan olarak bilinen şeker moleküllerinin Alzheimer hastalığının gelişiminde bir faktör olabileceğini gösteren 2022 tarihli bir araştırmaya göre, uzun vadeli yıkıcı etkileri de olabilir. Tüm bu zararlı etkileri göz önüne alındığında, şekerin kişinin terlemesine neden olabilmesi şaşırtıcı değildir. Tek soru bunun neden olduğu!

        3

        ŞEKER BİR İNSÜLİN SIÇRAMASINI TETİKLEYEBİLİR

        WebMD'ye göre, şekeri yüksek bir yemek tükettiğinizde, vücutta aşırı insülin üretimine yol açabilir. İnsülin şekeri enerjiye dönüştürür ve vücudunuz bir seferde çok fazla insülin ürettiğinde, reaktif hipoglisemi olarak bilinen bir duruma yol açabilir.

        4

        Postprandiyal hipoglisemi olarak da bilinen reaktif hipoglisemi, genellikle yemekten sonraki birkaç saat içinde ortaya çıkar ve kalp çarpıntısı, titreme, sinirlilik ve terleme gibi belirtilerle kendini belli eder.

        5

        Duruma neyin neden olduğu tam olarak net olmamakla birlikte, reaktif hipogliseminin ekstra insülin salınmasıyla tetiklendiği ve kan şekeri seviyenizde bir düşüşe yol açtığı düşünülmektedir.

        6

        Columbia Üniversitesi'ne göre, tükettiğiniz şeyin katıksız tatlılığının da bu tepkiyi harekete geçirmesi mümkündür. Örneğin, sofra şekeri tatlılık ölçeğinde yaklaşık 1.0 sırada yer alırken, meyvelerde ve alkolsüz içeceklerde bulunan fruktoz yaklaşık 1.7'de gelir.

        7

        Ek olarak, ortalama şeker çubuğunuz yaklaşık 24 gram veya altı çay kaşığı şeker içerir ve bu da fiziksel reaksiyona neden olabilir.

        8

        ŞEKERDEN SONRA TERLEME DAHA CİDDİ OLABİLİR

        Medical News'e göre bazı insanlar için aşırı terleme diyabet belirtisi. Vücudun kan şekeri düştüğünde, vücutta aşırı terlemeye neden olan akut bir stres tepkisi meydana gelebilir.

        9

        Diyabetik nöropati olarak bilinen yüksek kan şekeri düzeylerinin neden olduğu sinir hasarının bir sonucu da olabilir. Bu sinir hasarı, kişinin ne kadar veya ne kadar az terleyeceğini etkileyerek vücudun ter bezlerine kadar uzanabilir. Şeker tükettikten sonra ne kadar terlediğinizden endişe ediyorsanız, doktorunuza danışmalısınız.

        10

        İdeal olarak, şekerin vücudunuz üzerindeki olumsuz etkilerini önlemenin en iyi yolu, şeker ve şeker içeren besinleri tüketmeyi azaltmaktır. Bununla birlikte, tatlılar ve alkolsüz içeceklerle dolu yüksek şekerli bir diyet tüketenler için şekerden vazgeçmek zor bir iş olabilir.

        11

        Diyetinizden şekeri kesmek, depresyon, kaygı ve konsantrasyon güçlüğü gibi semptomlara yol açabilir. Mide bulantısı ve yorgunluk gibi fiziksel belirtiler de yaşayabilirsiniz.

        12

        Yine de başlangıçta şekerli içecekler yerine su içmek veya kahvaltıda çörek yerine omlet yemek gibi basit değişikliklerle şeker alımınızı yavaş yavaş azaltırsanız, şekerin üzerinizdeki baskısını yavaş yavaş kırmaya başlayabilirsiniz.

        13

        Kaynak: healthdigest.com

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ