Baltık ve Kuzey Denizi’nde hibrit savaşın izleri: Rusya-Batı çatışması yeni boyut kazanıyor
Baltık Denizi'nde Finlandiya-Almanya ve İsveç-Litvanya arasındaki iki denizaltı telekomünikasyon kablosunun 48 saat içinde hasar görmesi, bölgedeki "hibrit savaş" gerilimini yeniden gündeme taşıdı. Bu tür olaylar, enerji ve iletişim altyapılarını hedef alan sabotajlarla daha önce yaşanan Nord Stream boru hattı sabotajları gibi vakalarla paralellik taşıyor. İsveç, Almanya, Finlandiya ve Litvanya gibi ülkeler, olayları "sabotaj" olarak nitelendirirken, Rusya'nın bu tür hibrit savaş taktiklerini kullanarak bölgedeki NATO ve AB üyelerine baskı kurduğu yorumları yapılıyor. Habertürk TV Güvenlik Politikaları Koordinatörü Çetiner Çetin'in haberi...
ABONE OLSuçlamaların odak noktası Rusya olsa da, sabotajlarla ilgili soruşturmalar hâlâ başlangıç aşamasında. İsveç ve Almanya’nın ortaklaşa başlattığı soruşturmalar, Baltık Denizi’ndeki güvenliğin ne kadar kırılgan olduğunu gözler önüne seriyor.
Hibrit Savaş Stratejilerinin Arka Planı
Hibrit savaş, geleneksel askeri çatışmaların ötesinde, siber saldırılar, altyapı sabotajları ve dezenformasyon gibi yöntemlerle düşmanı zayıflatmayı amaçlayan bir stratejidir. Rusya’nın Baltık bölgesindeki sabotaj faaliyetleri, 2022’de başlayan Ukrayna işgaliyle birlikte daha sık görünür hale geldi. Bu saldırılar, Rusya’nın NATO üyeleri üzerinde baskı kurma ve Avrupa’yı enerji ve iletişim hatları üzerinden zayıflatma stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.