Batı Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan iller ve meydana gelen depremler
Türkiye'de meydana gelen peş peşe depremlerin 10 il üzerindeki yıkıcı etkisi sonrasında fay hattı sorgulamaları hız kazandı. Türkiye'de yer alan 3 aktif fay hattından biri olan Batı Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan illeri ve o hat üzerinde şimdiye kadar meydana gelen depremleri sizler için bir araya getirdik. İşte Batı Anadolu Fay Hattı hakkında merak edilenler...
Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de tarih boyunca şiddetli depremler meydana gelmiştir. Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki büyük iki deprem sonrasında aktif fay hatları ve fay hatlarında yer alan iller ile ilgili sorgulamalar hız kazandı. Türkiye'nin en büyük fay hatlarından biri olan Batı Anadolu Fay Hattı pek çok faydan oluşan bir alanı kapsamaktadır. İşte Batı Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan il ve ilçeler ile BAF üzerinde meydana gelen depremler...
BATI ANADOLU FAY HATTI NEDİR?
Batı Anadolu Fay Hattı (BAF), Anadolu'nun batısında doğu-batı uzanışlı, kuzeyden-güneye doğru sıralanan pek çok faydan oluşan deprem alanıdır.
Türkiye'deki depremlerin iki ana nedeni vardır. Birincisi, Atlas Okyanusu'nun ortalarındaki okyanus ortası sırtının genişlemesidir. Bu genişleme Afrika levhasını kuzeydoğu yönünde hareket ettirmektedir. Afrika, Akdeniz altında Anadolu Levhası ile çarpışmakta ve altına dalmaktadır.
Anadolu depremselliğinin ikinci ana nedeni Kızıldeniz ortasındaki okyanus tabanı yayılmasıdır. Bu hareket Arap Levhasını kuzey yönünde hareket ettirmekte, Doğu Anadolu Fayında yoğun depremselliğe neden olmaktadır. Afrika Levhasının kuzey kenarındaki okyanusal kabuk bu sıkışmada Anadolu ve Ege'nin altına dalarak batmaktadır.
Bu dalma sırasında Batı Anadolu'ya çekme kuvveti uygular. Arap Levhasının baskısıyla Kuzey Anadolu Fayı boyunca batıya doğru itilen Anadolu Levhası batıda sıkışmaya sebep olur. Batı Anadolu'da GGB-KKD yönünde yılda 15 mm/yıl genişleme oluşur. Bu olay depremlere ve grabenlerin oluşumuna neden olur.
BATI ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE YER ALAN İLLER
Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı; Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'in içine alır. Ayrıca Burdur, Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın uzey eteklerinde de faylar uzamaktadır.
BATI ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDEKİ FAYLAR
1.Fethiye-Burdur Fayı
2.Gökova Grabeni
3.Knidos (Cumalı, Yakköy) Fayı
4.Büyük Menderes Grabeni
5.Yavansu Fayı
6.Küçük Menderes Fayı
7.Gediz Grabeni
8.Simav Grabeni
9.Eskişehir Fayı
BATI ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE MEYDANA GELEN DEPREMLER
1653 Doğu İzmir: 7.5
1688 İzmir: 7.0
1914 Afyon-Bolvadin: 7.0
1914 Burdur: 6.9
1928 İzmir: 6.5
1939 Dikili-İzmir : 6.6
1953 Söke-Aydın: 6.8
1957 Fethiye-Muğla: 7.1
1969 Alaşehir-Manisa: 6.5
1970 Gediz: 7.2
1995 Dinar-Afyon: 6.1
2002 Sultandağı-Afyon: 6.5
2011 Simav-Kütahya 6.8
2014 Ege Denizi: 6.9
2020 Ege Denizi: 6.9
2022 İzmir-Buca: 4.9