Borsada 'sonsuz döngü' oyunu bozuldu
Borsa İstanbul son günlerde gündemin tepesine yerleşmiş durumda. Buna neden olan ise temmuz ortasından bu yana yüzde 59 yükselen endeksin son hafta haftada yüzde 9 gerilemesi. Daha da dikkat çekici olan yine 1.5 ayda yüzde 150 tırmanan bazı hisselerde 13 tavan gördüğümüz bankacılık hisselerinin yüzde 15 çakılması oldu. Başta kamu bankaları ve bir kaç şirket olmak üzere bazı hisseler her gün yüzde 10 yükselirken şimdi her gün yüzde 10 düşüyor. Yatırımcıların başını döndüren bu gelişme ise borsada oluşturulmaya çalışılan kendi kendini besleyen sistemin kırılması ile yaşandı.
ABONE OL“Con Ahmet'in Devri Daim Makinası” deyimi geçmişten beri kullanılır. Sürekli dönerek sonsuz enerji üretebildiğini iddia eden bir mucidin icadından ilham alıp, dilimize yerleşmiştir. Borsa İstanbul'da son aylarda yaşananlar da biraz bu makineyi hatırlatıyor. Peki neler oluyor borsada? Teker teker maddeler halinde inceleyelim.
1-Pandeminin tüm dünyaya hediyesi yüksek enflasyon Türkiye'de kendini diğer ülkelere göre çok daha fazla hissettirirken ekonomi yönetimi faizleri yükseltme yerine düşürme yoluna gitti. Bu durum Türk Lirası mevduat tutanları paralarını enflasyon karşısında eriterek cezalandırırken dövizde de yüksek oynaklığı beraberinde getirdi. Ancak başta Kur Korumalı Mevduat olmak üzere ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası'nın aldığı bir çok önlem ekonomide kriz anlamına gelebilecek kurdaki yükselişi 18 lira düzeyinde tutmayı şimdilik başarmış durumda. Başta Rusya olmak üzere çeşitli ülkelerden yapılan rezervleri artırıcı yöndeki anlaşmalar da bu seti güçlendiriyor. Diğer yandan ekonomi yönetiminin seçim de yaklaşırken kurdaki yükselişi frenleyemez ise enflasyonun daha büyük sorunlar yaratmaması için elinden geleni yapacağını tahmin etmek de zor değil. Faiz yoksa dövizden de kazanılmayacaksa geriye tek seçenek kalıyor: Borsa. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati de bu durumu dile getirdi. Vatandaşın borsaya yatırım yaparak kazanacağına dair açıklama yaptı.