BSMV nedir ve ne anlama geliyor? BSMV oranı yükseldi mi, yüzde kaç zamlandı?
BSMV oranı yükseldi. Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi anlamına gelen ve milyonlarca vatandaşımızı yakından ilgilendiren konuya ilişkin Resmi Gazete'de yayınlanan açıklamayı ve yeni oranın yüzde kaç olduğuna dair bilgileri bir araya getirdik...
492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 50 artırıldı. Söz konusu gelişmenin ardından BSMV oranı da merak konusu oldu. İşte, konuyla ilgili tüm bilgiler ve BSMV'ye dair ayrıntılar...
RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI: YÜZDE 15...
Cumhurbaşkanlığının tüketici kredilerindeki BSMV oranına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, bankalar tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı'na aktarılmak üzere faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden yüzde 10 olarak uygulanan BSMV oranı yüzde 15'e çıkarıldı.
BSMV NEDİR?
BSMV'nin ne olduğunu tam olarak anlayabilmek için açılımına bakmak gerekir. Açılımı ise Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'dir. Banka işlemleri ile sigorta işlemlerinin vergilendirilmesi olarak da bir tanımlama yapılabilir. Bu vergi banka ve sigorta başta olmak üzere yapılabilecek tüm genel finansal işlemlerin vergilendirilmesini amaçlamaktadır.
BSMV vergisinin temeli ise 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu'na dayanmaktadır. Bankaların hem banka hem de sigorta işlemleri ile elde etmiş oldukları komisyon, faiz ve ücret gelirleri üzerinden alınan bir vergi türüdür. Aynı zamanda sigorta şirketlerinin poliçelerinde göstermiş oldukları primler üzerinden de alındığı söylenebilir. %5 oranında alınmaktadır. Yürürlüğü ilk giriş tarihi 1986 yılıdır.
BSMV KESİLEN BANKA VE SİGORTACILIK İŞLEMLERİ
BSMV kapsamına giren birtakım işlemlerden devlete ödenmek üzere çeşitli kesintiler yapılmaktadır. Bu kesintilerin yapılabildiği işlemler arasında şunlar yer alır:
Kredi ve kredi kartlarına işletilen tüm faiz türleri
Vadeli mevduat hesaplarına uygulanan faizler
Hisse senetlerinden hem alış hem de satış komisyonları
Satın alınan döviz çeşitlerinin tutarları
EFT ve havale için ödenen ücretler
Hesapların işletilme ücretleri
Kredi kartlarına ödenen aidatlar
Sigorta primleri
Gibi işlemler üzerinde bahsi geçen vergilendirme işlemleri yapılmaktadır.