Doğru beslenmiyorsanız düzenli spor yapmaktan faydalanamayabilirsiniz! İşte spordan önce ve spordan sonra beslenmede dikkat edilmesi gerekenler
Sağlıklı bir vücuda ya da fit bir görüntüye sahip olmak için spora başladınız ama ne kadar uğraşsanız da sporun işe yaramadığını mı düşünüyorsunuz? Belki de antrenmanlarınızın yoğunluğunu artırmak yerine beslenmenizi gözden geçirmeniz gerekiyordur! İşte spordan önce ve spordan sonra beslenmede dikkat edilmesi gerekenler
ABONE OLZayıflamak için de kas kütlenizi artırmak için de spor yaparken beslenmeye dikkat etmemek amacınıza ulaşmanızı zorlaştıran ana nedendir diyebiliriz. Düzenli spor yaptığınızda kaslarınızı normalden daha fazla kullanmaya hatta zaman zaman yormaya başlarsınız. Kaslarınızın kendisinin onarmak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi de yedikleriniz belirler.
Diyet yapmadan sadece spor yaparak zayıflamak da kas yapmak da pek mümkün görünmüyor. Evet, vücudunuz hareket ettiği için ilk başta zayıflıyorsunuz ya da vücudunuz şekle giriyor gibi düşünebilirsiniz. Ancak vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi vücudunuza vermeden sürdürdüğünüz bu spordan zamanla verim alamayacağınız gibi var olan kaslarınızı da kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Sporun en önemli eşlikçisi beslenmedir. Peki hayatımızda ilk defa spor yapan biriysek ya da yaptığımız spordan verim alamadığımızı düşünüyorsak nasıl beslenmemiz gerekir? Gelin, düzenli egzersiz yapan bir vücudun neye ihtiyacı olduğunu, spordan önce ya da spordan sonra yemek yenip yenemeyeceğini, aç karnına antrenman yapmanın sağlıklı olup olmadığına beraber yapalım.
Spor yaparken oluşturacağınız beslenme rutini hem egzersiz esnasındaki enerjinizi ve gücünüzü hem de egzersizden sonraki iyileşme sürecini etkileyecektir.
O yüzden yapacağınız antrenmana göre bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Öncelikle bilmeniz gereken şey, spor yapan birinin karbonhidrat ya da yağ tüketmediği bir beslenme rutini olamaz.
Spor yaparken uygulayacağınız beslenme listesinde karbonhidratlar, yağlar, proteinler, su, lif, vitamin ve mineraller gerektiği ölçüde olmalı. Burada kaçınmanız gereken boş kalori olarak adlandırılan şeker, paketli ürün, hazır gıda gibi normal bir diyette de kaçınılması gereken gıdalardır. Ancak spor beslenmesinde hem tahılların, baklagillerin hem sebze, meyve, süt ürünü, et ve balık ürünlerinin hem de ceviz, badem, fındık, zeytinyağı, avokado gibi doğal yağların önemli vazifeleri vardır. Tüm bunlara ek olarak yeterli su ve sıvı tüketimi de oldukça etkilidir.
Düzenli egzersiz yapan birinin beslenme rutininin yüzde 45-65'i karbonhidrat grubundan, yüzde 15-25'i protein grubundan, yüzde 20-35’i yağ grubundan oluşmalıdır. Düzenli egzersiz yapıyorsanız karbonhidrat tüketmekten korkmamalısınız. Çünkü kaslarınızın hareket etmek için ihtiyaç duyduğu enerji karbonhidrattan gelir. Düşük karbonhidratlı diyetlerle spor yapmaya kalkarsanız antrenmanınızı tamamlayacak gücü bulmakta zorlanırsınız.