Doğum izninde ücret artacak mı?
Türkiye'de doğum hızını artırmak için tedbir arayışları devam ediyor. Doğum yardımlarının ardından ücretli ve ücretsiz doğum izin sürelerinin artırılması gündemde. Türkiye, ücretli doğum izni ve ebeveyn izni süresi OECD ve Avrupa Birliği'nde en düşük ülkeler arasında yer alıyor. Asgari ücretle çalışan kadın işçinin eline geçen net ücret doğum izninde aylık 5.923 TL düşüyor. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberi
ABONE OLTürkiye’nin demografik göstergeleri bir süredir alarm veriyor. Bir kadının doğurganlık çağında doğurabileceği ortalama çocuk sayısını ifade eden toplam doğurganlık hızı 2001 yılında 2,38 çocuk iken 2023 yılında 1,51’e geriledi. Doğurganlık oranının nüfus yenilenme hızı olan 2,10’un altına düşmesi, gelecekte nüfusun azalacağı anlamına geliyor.
SORULARINIZ İÇİN: akivanc@haberturk.com
Doğurganlık hızını yükseltmek amacıyla doğum yardımlarının artırılmasına ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunuyor. Teklifin yasalaşmasıyla 1 Ocak 2025 tarihinden sonra doğan çocuklar için ilk çocukta tek seferlik 5.000 TL doğum yardımı yapılacak. İkinci çocukta 60 ay süreyle aylık 1.500 TL, üçüncü ve sonraki çocukların doğumunda ise 60 ay süreyle aylık 5.000 TL doğum yardımı yapılacak.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Perşembe günü Nüfus Politikaları Kurulu ön hazırlık toplantısı yapılacak. Bu toplantıda iş yaşam dengesi korunarak kadın istihdamının artırılması ve doğum izinleri süresinin uzatılmasına yönelik çalışma yapılması bekleniyor.