Rusya'da dün sabah saatlerinde yaşanan meteor yağmurunun atmosferi geçiş hızının yaklaşık 50 Hiroşima bombası gücünde olduğu açıklandı.
Rusya'da Ural Dağları'nın güneyinde yer alan Çelyabinsk bölgesine düşen gök taşları (meteor) nedeniyle yaralananların sayısının bin kişiye ulaştığı bildirildi.
1000 KİŞİ YARALANDI
Rusya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, göktaşı yağmuru nedeniyle 200'ü çocuk olmak üzere 1000 kişinin yaralandığı belirtildi.
Son verilere göre, Çelyabinsk eyaletinin 10 farklı bölgesinin göktaşı yağmurundan etkilendiği ve patlamaların oluşturduğu dalga nedeniyle yaklaşık 170 bin metrekare camın kırıldığı bildirildi.
2 bin 962 ev ve 361 kreş ile okulun zarar gördüğünü belirten yetkililer, ciddi zarar gören 3 bölgede olağanüstü hal ilan edildiğini kaydetti.
Havanın eksi 18 derece olduğu bölgede, akşam saatlerine kadar kırılan bütün pencere camların yenilenmesi için çalışmalar yürütüldüğü kaydedildi.
Öte yandan Çelyabinsk kenti yetkilileri, patlama sonucu fırlayan cam parçaları nedeniyle yaralanan 758 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığı belirtti. Meteordan fırlayan parçalar nedeniyle yaralanan olup almadığıysa henüz açıklık kazanmadı.
Rusya televizyonunda yayınlanan amatör video çekimlerinde, yerel saatle 09.20'de güneşin doğmasından biraz sonra gökyüzünde, geride kalın beyaz bir iz bırakan ve yoğun bir şekilde ışıldayarak hızla giden bir nesneye ait görüntüler yer aldı.
Rusya'nın ITAR Tass haber ajansı meteordan kopan bazı parçaların Çerbakul kasabasında bir baraj gölüne düştüğünü duyurdu.
Ajansın, askeri sözcü Yaraşlav Roşçupkin'e dayanarak verdiği haberde, aynı bölgede meteordan kopan parçaların neden olabileceği 6 metre genişliğinde bir krater oluştuğu kaydedildi.
10 TON AĞIRLIĞINDA