Davutoğlu AB zirvesinde görüşmelere başladı
Türkiye Zirvesi Brüksel'de başlarken, Başbakan Ahmet Davutoğlu da zirvenin düzenlendiği AB Genel Merkezine gelişinde yaptığı açıklamada, "Türkiye, AB üyesi olmaya hazır" dedi
Türkiye Zirvesi Brüksel'de başlarken, Başbakan Ahmet Davutoğlu da zirvenin düzenlendiği AB Genel Merkezine gelişinde yaptığı açıklamada, "Türkiye, AB üyesi olmaya hazır" dedi.
Sığınmacı krizinin ele alınacağı AB-Türkiye Zirvesi Brüksel'de başladı. Liderler zirvenin düzenlendiği AB Genel Merkezine gelirken Başbakan Ahmet Davutoğlu da zirveye gelişinde basın mensuplarına açıklama yaptı.
Üç ayda ikinci defa düzenlenen AB-Türkiye Zirvesi için yeniden Brüksel'de olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, "Bu zirve bile Türkiye'nin AB ve Avrupa için ne kadar vazgeçilmez olduğunun göstergesidir. Önümüzde birçok zorluk var. Bu zorluklara sadece dayanışmayla karşılık verebiliriz. Sadece düzensiz göç meselesine değil resmin tamamına odaklanmalıyız. Avrupalı liderler arasında bu farkındalığın arttığını görmek beni memnun etti. Dün Angela Merkel ve Mark Rutte ile çok verimli görüşme gerçekleştirdik. Mevkidaşlar ve liderler olarak omuz omuza kıtamızın geleceği için çalışıyoruz. İşbirliğimizin neticesi olarak bu zorlukların üstesinden geleceğimizden eminim. Türkiye AB'yle çalışmaya hazır. Türkiye aynı zamanda AB üyesi olmaya hazır. Bugünkü zirvenin sadece düzensiz göç konusuna değil aynı zamanda Türkiye'nin katılım müzakerelerine de odaklanacağını umuyorum" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-AB Zirvesi'nden umutlu olduğunu belirterek "Karşı karşıya olduğumuz sınamaların işbirliği yoluyla çözüleceğine eminim. Türkiye, AB ile birlikte çalışmaya hazırdır. Türkiye, AB üyesi olmak için de hazırdır” dedi.
AB ile Türkiye arasında son dönemde üst düzey temasların yoğunluk kazandığını, birkaç ay içerisinde ikinci zirvenin düzenlendiğini vurgulayan Davutoğlu, "Bu zirvenin kendisi bile tek başına, Türkiye’nin AB için ne kadar vazgeçilmez olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda da Avrupa’nın Türkiye için vazgeçilmez olduğunun göstergesi" ifadesini kullandı.
"AVRUPA'NIN GELECEĞİ MASADA"
AB ve Türkiye'nin, sığınmacı krizi başta olmak üzere, ortak sorunlara karşı işbirliğini geliştirme arzusunda olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:
“Birçok sınamayla karşı karşıyayız. Bunlara ancak dayanışma içinde çözüm bulabiliriz. Resmin bütününü görmeliyiz. Sadece düzensiz göç değil, Avrupa’nın tüm geleceği masadadır. Burada dayanışma içinde olmamız gerekiyor.”
Türkiye-AB zirvesinde, işbirliği alanlarında ilerleme sağlama konusunda umutlu olduğunu vurgulayan Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Karşı karşıya olduğumuz sınamaların işbirliği yoluyla çözüleceğine eminim. Türkiye, AB ile birlikte çalışmaya hazırdır. Türkiye, AB üyesi olmak için de hazırdır. Yalnızca düzensiz göç sorununu değil, aynı zamanda Türkiye’nin AB üyelik sürecini ele alacağımız bu zirvenin ilişkilerimizde bir başarı hikayesi, olumlu yönde bir dönüm noktası olmasını umut ediyorum.”
ÇİPRAS'LA DA BİR ARAYA GELDİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'la da bir araya geldi.
AB Komisyonunda heyetler arası gerçekleşen görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Türkiye'nin AB Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Selim Yenel de hazır bulundu.
MERKEL: İLERLEME KAYDETMEYİ UMUYORUZ
Toplantı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Merkel, zirvede ilerleme kaydetmeyi umduğunu söyledi.
Merkel, "İlerleme kaydedileceğini umuyorum ancak zorlu müzakereler bizi bekliyor" diye konuştu.
İNGİLTERE TÜRKİYE'YE DESTEK ÇAĞRISINDA BULUNACAK
İngiltere, bugün Brüksel'de yapılan Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi'nde Türkiye'ye destek çağrısında bulunacağını bildirdi.
İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre, zirvede İngiltere'yi temsil eden Başbakanı David Cameron, sığınmacı kriziyle mücadele çerçevesinde uluslararası topluma üç önceliğe odaklanılması gerektiğini söyleyecek.
Açıklamada, İngiltere'nin bu kapsamdaki çağrıları şöyle sıralandı:
"Botlara erişim bağlantısının kesilmesi, insan kaçakçısı çetelerin bitirilmesiyle Avrupa'da yeniden yerleştirme ve yasa dışı göçmenlerin geri dönüşünün hızlandırılması. Halihazırda 2,6 milyon sığınmacıya evsahipliği yapan ve Suriye sınırında daha birçoğunun barındığı Türkiye'nin desteklenmesi. Yunanistan'a teknik destek sağlanarak yasa dışı göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesinin hızlandırılması."
NATO'NUN EGE DENİZİ'NDEKİ GÖREVİNE KATKI
Başbakanlık açıklamasında ayrıca Avrupa'daki sığınmacı kriziyle mücadele çerçevesinde NATO'nun Ege Denizi'ndeki görevine İngiltere'nin de katkıda bulunacağı bildirildi.
Açıklamada, İngiliz Kraliyet Donanmasına ait bir çıkarma gemisi ile iki sahil koruma botunun, NATO'nun Türkiye-Yunanistan arasındaki sığınmacı akınını azaltma görevine katılması kararı verildiği belirtildi. Çıkarma gemisinin "Wildcat" tipi bir helikopterle desteklendiğini belirtilen açıklamada, İngiltere'nin, "sığınmacıları Yunanistan'a götüren insan kaçakçılarının tespiti ve bunların Türk yetkililere bildirilmesi operasyonlarına katkı sağlayacağı" bilgisi verildi.
"NATO GÖREVİ ÇOK ÖNEMLİ"
Başbakanlık açıklamasında David Cameron'ın konuya ilişkin ifadelerine de yer verildi. Krizi, Avrupa'nın bugün karşı karşıya olduğu en büyük zorluk olarak nitelendiren Cameron, ülkesinin özellikle krizi körükleyen insan kaçakçılığı ve suç şebekeleriyle mücadele çabalarına yönelik katkılarının hayati önem taşıdığını kaydetti.
Suç şebekelerinin dağıtılması gerektiğine vurgu yapan Cameron, "Bu nedenle bu NATO görevi çok önemli. Bu, insan kaçakçılarının durdurulması ile Avrupa'ya yol alan göçmenlerin geri çevrileceğine yönelik sığınmacılara açık bir mesaj gönderme fırsatı oluşturuyor. Birleşik Krallık bu nedenle bu NATO görevini destekliyor" ifadesini kullandı.
İngiltere geçen yıl da AB'nin Akdeniz'deki operasyonlarına katkı çerçevesinde Kraliyet Donanması'na ait üç gemi görevlendirmişti.
AA