Gazze'de ateşkesi İsrail Bakanlar Kurulu onayladı
Katar'ın başkenti Doha'da İsrailli ve Hamaslı yetkililerin katılımıyla sağlanan ateşkes mutabakatı, İsrail Bakanlar Kurulundan da onay aldı. İsrail hükûmetinin onayıyla birlikte ateşkes ve esir takası anlaşması tamamlanmış oldu.
ABONE OLKatar'ın başkenti Doha'da İsrailli ve Hamaslı yetkililerin katılımıyla sağlanan ateşkes mutabakatı, İsrail Bakanlar Kurulundan da onay aldı. İsrail hükûmetinin onayıyla birlikte ateşkes ve esir takası anlaşması tamamlanmış oldu.
Associated Press'in haberine göre, İsrail Kabinesi, Gazze'de ateşkes sağlanması ve onlarca rehinenin serbest bırakılmasını öngören ve Hamas ile 15 aydır devam eden savaşı altı hafta süreyle durduran anlaşmayı onayladı.
Onay, Cumartesi günü saat 01.00'den kısa bir süre sonra Kudüs'te geldi.
Anlaşma, İsrail ve Hamas'ı, bugüne kadarki en ölümcül ve yıkıcı çatışmalarına son vermeye bir adım daha yaklaştırıyor.
Savaş boyunca sağlanan ikinci ateşkes olan ateşkesin Pazar günü başlaması bekleniyor.
Kabinedeki 24 bakan ateşkes oylamasını onayladı, 8 bakan hayır oyu kullandı.
AA'nın haberine göre, Filistin yönetimine bağlı Filistin Esirler Cemiyeti Başkanı Kaddura Faris, Gazze'deki ateşkes ve esir takası anlaşmasının ilk aşaması kapsamında 1737 Filistinlinin serbest bırakılacağını söyledi.
Katar'ın Al-Araby kanalına konuşan Faris, "İlk aşamada serbest bırakılacak esirlerin sayısı 1737 ve bunlardan 296'sı uzun süreli hapis cezalarına çarptırılmış kişiler." dedi.
Faris, serbest bırakılacak Filistinli esirlerin sayısının, Gazze'deki İsrailli esirlerin durumunun netleşmesine ve sağ ya da ölü kaç kişinin bulunduğunun belirlenmesine bağlı olduğunu ancak Gazze'deki büyük yıkım ve saldırılar nedeniyle Hamas'ın bu konuda henüz detaylı bilgi veremediğini ifade etti.
Faris, İsrail'in serbest bırakılacak bazı Filistinli esirleri sürgün etmekte ısrarcı olduğuna ve bu tutumunun özellikle lider konumundaki kişilerin ilk aşamada serbest bırakılmasını engellediğine dikkati çekti.
Hamas'ın Batı Şeria'daki yöneticilerinden Zahir Cebbarin, dün, Faris ile esir değişimi ile ilgili anlaşmayı ve Filistinli esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin düzenlemeleri ele almıştı.
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cebbarin'in Faris'le görüşmesine Hamas ve Filistin Esirler Cemiyeti yetkilileri de katılmıştı.
Görüşmede, "anlaşma ve esir değişimindeki gelişmeler ile esirlerin Filistin halkının fedakarlıklarına yakışacak bir şekilde onurla serbest bırakılmaları ve kabul edilmelerine ilişkin düzenlemelerin" tartışıldığı belirtilmişti.