Uyurken nefes darlığı sorunu çekenler hangi pozisyonlarda uyumalıdır?
Günün yorgunluğunu atabilmek ve yeni güne zinde ve enerjik bir şekilde uyanabilmek için geceleri rahat ve deliksiz bir uyku uyumak şarttır. Geceleri nefes darlığı çekenler için bu bir hayal olabiliyor. İşte geceleri nefes darlığı çekenler için ideal uyku pozisyonları...
ABONE OLUykunuzdan aniden uyanmanıza ve uyku düzeninizin bozulmasına neden olan nefes darlığına karşı ideal uyku pozisyonlarını dikkate alıp kendimizi alıştırmamız gerekebilir.
Tıbbi ismi dispne olan nefes darlığı, akciğer, kalp, damar ve metabolik hastalıkların bir sonucu olarak ortaya çıkabilen, ciğerlerin yeterince hava alamaması sonucu göğüste daralma ve nefes almada zorluk yaşanması olarak tanımlanabilir.
Nefes darlığına astım, KOAH veya akciğer kanseri gibi akciğer sorunları, nefes borusundaki tümörler, sigara kullanımı, kalp krizi ve yetmezliği gibi kalp sorunları, koronavirüs, bronşit ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları, alerjik reaksiyon ve stres neden olur. Bunlarla birlikte ciddi kalp hastalıkları da nefes darlığına sebep olabilir.
Nefes darlığına neden olan durumlar şu şekildedir:
- Astım krizi
- KOAH
- Nefes borusunu tıkayan tümörler
- Sigara kullanımı
- Obezite
- Koronavirüs
- Diyafram hastalıkları
- Zatürre
- Kondisyon eksikliği
- Ciddi kalp hastalıkları
- Doğuştan gelen kalpte delik görülmesi
- Çevresel faktörler
- Anksiyete veya panik atak
- Kansızlık
- Boy kilo endeksinin yüksek olması
- Hamilelik
- Alerjik reaksiyon
Nefes darlığının klinik belirtilerinin başında rahat nefes alamamak, nefes alırken çıkan hırıltılı ses, çok hızlı ve sığ nefes alınması, göğüs ağrısı, ciltte solukluk ve sırt üstü yatamamak (ortopne) gelir. Kişi bunları daha önce rahatça yapabildiğini ancak sonrasında yapamaz hale geldiğini belirtir. Rampa ve yokuş çıkma gibi efor gerektiren durumlarda kalp damar sistemi ve akciğerlerden daha yüksek bir performans beklenir. Bu anlarda hastaların şikayetlerinin artması söz konusu olabilir ve bu da nefes darlığını beraberinde getirir.
Nefes darlığı, genel olarak şu belirtilerle ortaya çıkar:
- Rahat nefes alamamak
- Nefes alırken çıkan hırıltılı ses
- Çok hızlı ve sığ nefes alınması
- Göğüs ağrısı