Habertürk
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün tanıtımı yapılan Ulusal İstihdam Strateji belgesinde 2025- 2028 döneminde istihdama yönelik yapılacak çalışmalara ilişkin yol haritası belirlendi. Bu dönemde çalışmaların odağında dijital ve yeşil dönüşüm ile kadın ve genç istihdamının artırılması yer alacak.

SORULARINIZ İÇİN: akivanc@haberturk.com

Strateji belgesinde tekstil ve hazır giyim, otomotiv, çelik - alüminyum, kimya, makine, elektrik ve turizm sektörleri öncelikli sektörler olarak ele alındı. Ayrıca bilgi iletişim teknolojileri ile tarım sektörüne de geniş yer verildi. Öncelikli sektörler belirlenirken mevcut istihdam sayılarının yanı sıra gelişme potansiyelleri ve ileri – geri bağlantı etkileri dolayısıyla beklenen katkıları da dikkate alındı.

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İSTİHDAMINDA DARALMA RİSKİ

Strateji belgesinde tekstil ve hazır giyim sektörünün diğer imalat sanayi sektörlerine kıyasla kadın ve genç istihdamının yüksek olduğu, ihracat potansiyeli açısından öne çıkan ve bu nedenle yeşil ve dijital dönüşüm gibi modernizasyon süreçlerine daha hızlı adapte olabilen, emek yoğun bir sektör olarak stratejik öneme sahip olduğu vurgulandı. Sektör istihdamında 2015-2016 yıllarında kaydedilen sınırlı azalışa rağmen, 2020 yılında yaşanan Covid – 19 küresel salgını da dahil olmak üzere 2023 yılına kadar genel olarak istikrarlı bir artış eğilimi görüldüğü belirtildi. 2023 yılında maliyet artışları ve başta Avrupa Birliği olmak üzere ihracat pazarlarında talep daralması gibi faktörler nedeniyle sektördeki istihdamın yaklaşık 113 bin kişi azalarak 1 milyon 200 bin seviyesine gerilediği belirtildi.

Son 10 yıllık dönemde tekstil ve hazır giyim sektörünün toplam istihdam içindeki payı yüzde 6,4’ten yüzde 5,6’ya geriledi. Uzun vadede yeşil dönüşüm, otomasyon ve dijitalleşme gibi faktörlerin etkisiyle sektörde istihdam daralması yaşanabileceği öngörüldü. Sektördeki işlerin daha yüksek beceriler gerektirecek şekilde dönüşmesi, özellikle özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere çalışanların bu dönüşüme uyum sağlayamaması durumunda, istihdamda kapsayıcılığın azalması riskinin artacağı kaydedildi. Bu riskin, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin nispeten düşük olduğu bölgelerde işgücü piyasalarını daha fazla zorlayabileceği değerlendirildi. İstihdamın ulusal ve bölgesel düzeyde korunabilmesi için mevcut işgücüne yönelik beceri geliştirme ve kazandırma programlarının artırılması gerektiği belirtildi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ