Habertürk
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Efsane: Tüm yağlar aynıdır

Gerçek: Tüm yağlar enerji bakımından yüksektir ve aynı kalori değerine sahiptir (gram başına 9 kcal), bu nedenle bel kalınlığınızla ilgili etkileri aynıdır. Aralarındaki en büyük fark kolesterol seviyeleriniz üzerindeki etkileridir, bu nedenle yediğiniz yağın miktarının yanı sıra türünü de göz önünde bulundurmanız önemlidir. Örneğin; endüstriyel olarak üretilen trans yağlar ve çok fazla doymuş yağ tüketmek, kan damarı tıkanıklığına katkıda bulunabilecek zararlı LDL kolesterol seviyesini yükselterek koroner kalp hastalığı riskini artırabilir. Diyetinizdeki doymuş yağları doymamış yağlarla değiştirmek kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olur.

Doymuş yağ içeren besinler daha çok hayvansal besinlerdir. Doymuş yağlar, oda sıcaklığında katı halde bulunur ve genellikle hayvansal yağlardan oluşurlar: Kuyruk yağı, tereyağı, et, süt, peynir, tavuk, yumurta, hindistan cevizi yağı, kakao yağı, tam yağlı süt, krema, peynir, kek, çikolata, şekerleme ve bisküvilerde bulunurlar.

Diyetinizdeki doymuş yağları doymamış yağlarla (tekli doymamış ve çoklu doymamış) değiştirmek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Doymamış yağları avokado, zeytinyağı, ayçiçek yağlarında, yağlı balıklar, tohumlar ve kuruyemişlerde bulabilirsiniz.

Efsane: Kalbime iyi bakmak için az yağlı beslenmeliyim

Gerçek: Diyetlerde bir denge gözetmemiz gerektiği açıktır. Akdeniz diyeti, düşük kardiyovasküler hastalık oranları ile ünlüdür. Bu beslenme şekline göre menünüze zeytinyağı, tahıllar, fasulye, mercimek, meyve, sebze, yağlı balık ve kuruyemişleri dahil etmelisiniz. Bu düşük yağlı bir diyet değildir, ancak yağlar çoğunlukla doymamış yağlardır. Bu diyeti bu kadar başarılı kılan bu bahsedilen kombinasyondur.

Efsane: Tüm yağları kesmek kalbim için iyidir

Gerçek: Bu kadar katı bir yaklaşım gerekli değildir ve yağı dışlamak, omega-3 ve omega-6 yağları gibi vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri ve yağ asitlerini kaçırmak anlamına gelebilir. Bu çoklu doymamış yağlar yağlı balıklarda, kabuklu yemişlerde, tohumlarda ve bunlardan elde edilen yağlarda bulunur. Amerikan Kalp Birliğine göre; diyetimizin yüzde 25-30'unun yağlardan oluşması gerekiyor. Bunun da en fazla yüzde 5-6'sının doymuş yağ asitlerinden oluşması geri kalan kısmının yani çoğunluğunun doymamış yağ asitlerinden oluşması öneriliyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua