Atalarımızdan yadigar reçete: Kemik suyu
Sağlıklı ve derinlemesine besleyici, evde yapabileceğiniz bir iksire mi ihtiyacınız var? O zaman geçmişe kısa bir yolculuk yapmamız gerekiyor.
Geleneksel olarak, insanlar kemik suyunu kendi başlarına veya elde ettikleri çeşitli sebzeler ve baharatlarla lezzetlendirip bir tutam deniz tuzu ile yudumlarlarmış. Bu şekilde, çeşitli hastalıklara iyi geldiğine, çocukların gelişimine katkı sağlandığına inanılırmış. Anadolu'da ve bazı Asya ülkelerinde uzun yaşayan insanların yeme alışkanlıklarında da bulunan kemik suyu çok kıymetli bir besin. Aslına bakarsanız çok doğru bir yöntem geliştirmişler geçmiş zamanlarda. Yeni beslenme modellerine itirazım yok sadece çok moda olan trend yeme alışkanlıklarını çok karmaşık ve zorlayıcı olduğunu düşünüyorum.
Atalarımız sade ve sağlıklı beslenme adına bize çok değerli bir reçete bırakmış. Kemik suyu!
Şimdilerde her yerde reklamını gördüğünüz cilt bakım ürünleri “Kolojen” adı altında satılıyor. Kolejen insan vücudunun bir nevi tutkalıdır ve hayvan kemik, kıkırdak ve derisinde bol miktarda bulunur. Kemik suyu, hayvanların kemiklerini ve bağ dokularını kaynatarak yapılır. Yoğun bir hayat temposunda koşturup yaşayanlardansanız ve sağlıklı bir hayat yaşamak istiyorum diyorsanız proteinin bu faydasından mutlaka yararlanmalısınız.
“Derinden lezzetli” bir aroma ve tada sahip olan et suyu; çorbalara, soslara, yahnilere temel oluşturur. Dahası onları kendi başlarına da yudumlayabilirsiniz. Derinden lezzetli derken ot yemiş, doğal ortamında büyümüş, çiftlikte gezebilmiş organik yetişen hayvanlardan bahsediyorum.
Sığır kemiği: Kemik suyu yaparken kaval kemikleri, incikler vs gibi kemikleri kullanın. Kemik iliği de kullanabilirsiniz. Ancak dikkatli olun, çünkü çok fazla ilik kötü tat, yağlı doku ve jel olmasına neden olur.
Tavuk kemiği: Tavuk suyu kuşkusuz but kemikleri ile oldukça lezzetli olur. Tavuk sırtları ve kanat hatta et olarak da kullanıp et suyu elde etmek mümkün.
Balık suyu: Vejeteryanlar için mükemmel bir mineral kaynağıdır. Çorbalarda, salata soslarında kullanılır. Balık başı ve kemikleri, birçok sebze ve baharatla kaynatılarak elde edilir. Suyun jöleleşmesini balık kafası sağlar.
Fırınlama: Et suyuna farklı aroma ve tat katmak için ayrıca kemikleri fırınlayabilirsiniz.
Tadınız tuzunuz kararın da olsun.