HT Gastro
Lezzetli Hatlar

Beyoğlu Kültür Yolu haritası

İstanbul ile Türkiye'nin kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapması hedeflenen ve Beyoğlu Kültür Yolu diye adlandırılan turistik rota, Galataport'tan başlayıp Taksim Meydanına kadar uzanıyor.

Giriş: 05.11.2021 - 20:51 Güncelleme: 09.11.2021 - 14:50
Haberler Gastro Lezzetli Hatlar Beyoğlu Kültür Yolu nerede?

İstanbul’un giriş kapısı olarak da adlandırılan Galataport’tan başlayacak olan Beyoğlu Kültür Yolu;Tophanei Amire,Tomtom Sokak, Galata Mevlevihanesi,Galata Kulesi,Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi,Beyoğlu Belediyesi Sanat Merkezi, Garibaldi Sahnesi, Odakule Pasajı, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi,AtlasSinema Müzesi,Alkazar Sineması,Emek Sineması,Taksim Camii,Maksim,Gezi parkı, AKM'de sona erecek.

Galata’dan Taksim Meydanı’na uzanan bu güzergahın kalbi ve çekim merkezi İstiklal Caddesi olacak.

Beyoğlu Kültür Yolu; 3 yıllık ciddi bir planlama ve uygulama örneği olan çok kapsamlı, çok ayrıntılı bir proje. Bu proje benzersiz bir marka oluşturma ve iletişim çalışması. Bir bütün halinde son derece özgün bir cazibe merkezi oluşturulmuş, aynı zamanda bu hat üzerinde belirlenen özel eser ve yapılar restorasyon çalışmaları ile başlı başına bir kültür ve turizm unsuru haline getirilmiş.

AKM, Galata Kulesi, İstanbul Müzesi ve Atlas 1948 Sineması, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ile Galata Mevlevihanesi; inşası, bakım, onarım, yenileme ve düzenleme çalışmaları Kültür Bakanlığı'nca yapılan eserler. Yine bu güzergahta bulunan ve kamu yatırımları olan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesine aitTophane-iAmireile Resim ve Heykel Müzesi, ve Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi Beyoğlu Kültür Yolu’nun özel ve özgün birer parçası. Galataport, Odakule Pasajı, Alkazar Sineması ve Garibaldi Sahnesi özel sektörün değerli yatırımları. Emek Sineması, Maksim, Taksim Camii ve Paket Postanesi ise kamu-özel sektör iş birliği ile kültür yolunun vazgeçilmez unsurları.

Beyoğlu Kültür yolu üzerinde belirlenen 19 noktaya Tomtom sokak ve Gezi Parkı'ndan sonra en son AKM eklendi. Bütün bu eserler kendi başlarına özel bir değer olmakla beraber Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile bir bütün olarak vitrine çıktı; dünya Beyoğlu Kültür Yolu iletanıştı.

Beyoğlu Kültür Yolu rotası

1

Beyoğlu Kültür Yolu Galataport'tan başlayıp Galata Kulesi, Galata Mevlevihanesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Garibaldi Sahnesi, Mısır Apartmanı, Atlas Sineması Müzesi, Grand Pera Emek Sahnesi, Alkazar Sineması gibi Beyoğlu’nun tarihi mekanlarından geçerek Taksim Camii ve Atatürk Kültür Merkezi’nde sona erecek.

2

Galataport

Rotanın ilk ayağı Galataport. Galataport İstanbul, 1,7 milyar dolarlık yatırım tutarı ile Boğaz kenarında 1,2 km’ye sahip sahil şeridini kapsayan, dünyanın en önemli destinasyon projeleri arasında yer alıyor. Galataport, şehrin merkezinde dijitalleşme ile günlük hayatı kolaylaştıran tüm imkânlarını ve son teknolojileri bir arada sunan bir ekosistem. Proje kapsamında mürettebat dahil yaklaşık 1,5 milyon kruvaziyer yolcusunun, 7 milyonu yabancı olmak üzere yılda toplam 25 milyon ziyaretçiyi ağırlayacağı öngörülüyor. Proje dahilinde Merkez Han, Karaköy Yolcu Salonu ve Çinli Han binaları da restore edilmiş; dünyada sadece 10 seçkin lokasyonda bulunan The Peninsula Hotels markası altında kapıları aralanmıştır. Peninsula Hotel İstanbul 177 odası ile tarihi yarımadanın tam karşısında yer alıyor. Proje kapsamında peyzaj düzenlemesi hayata geçirilen tarihi Tophane Meydanı da İstanbul'un ilk müzayede meydanı olacak. Müze Meydanı’nın merkezinde yer alan ve tarihi 1848’e ulaşan tarihi Tophane Saat Kulesi, çok özel bir teknikle yerinde kaldırılarak restore edildi. Galataport İstanbul’da yaklaşık 250 adet perakende ve yeme içme noktası bulunuyor. Sahasında barındırdığı İstanbul Modern ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ile sanatın Türkiye’deki en iyi örneklerine ev sahipliği yapıyor. Galataport İstanbul, ilk yolcu gemisini 1 Ekim 2021 Cuma günü karşıladı. Bulgaristan’ın Varna şehrinden gelen 150 yolcu seyahatlerini tarihi yarımada manzarası ile tamamladı ve Bulgaristan’a geri döndü.

3

Paket Postanesi

Liman sahasının ilk yapılarından biri olan Tarihi Paket Postanesi şehrin en kıymetli yapılarından biri olarak özgün arduvaz kubbesi ve çatıları, özgün mekanları ve cepheleriyle Galataport İstanbul’un simgelerinden biri olarak şehre geri kazandırıldı. Paket Postanesi, şehrin geleneksel çarşı kültürünü yeniden yorumlayarak vazgeçilmez markalarının yanı sıra, yeni mağazaları da bünyesinde barındırıyor. Karaköy’de gezilecek yerler arasında önemli yere sahip olan Paket Postanesi, Galataport İstanbul’a şehrin geleneksel alışveriş kültürünü taşıyor.

4

Tophane-i Amire

15. yüzyılda inşa edilmiştir. 90'lı yıllarda Mimar Sİnan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesine geçerek restorasyonu yapılmıştır. Sonrasında Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmete açılan bina Beş Kubbe, Tek Kubbe ve Sarnıç galerileriyle şehrin kültürel ve sanatsal etkinliklerine ev sahipliği yapan önemli bir mekan olmuştur.

5

Galata Mevlevihanesi

İstanbul'daki ilk Mevlevihane'dir. 1491 yılında İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bünyesindeki Divan Edebiyatı Müzesi ile ayrıca Semah gösterileri, Şeb-i Arus törenleri ve çeşitli kültürel faaliyetleriyle yaşayan bir müze olarak turistlerin uğrak noktalarından biridir. Beyoğlu semtinde Yüksekkaldırım’a inen yokuşun başında yer alan Galata Mevlevihanesi İstanbul’un en eski mevlevihanesidir. Mevlevihane Sultan III. Mustafa zamanında yangın geçirmiş olsa da aynı sultan tarafından bugün ayakta olan Mevlevihane yaptırılmıştır. 1967-1972 yılları arasında tekrar onarılan ve külliye halinde inşa edilen Mevlevihane; semahane, derviş hücreleri, şeyh dairesi, hünkar mahfili, bacılar kısmı, kütüphane, sebil, muvakkithane, mutfak, türbeler ve hazineden oluşmaktadır. Semahane Müze olarak kullanılmakta olan bu ahşap kısmın giriş kapısı üzerinde Sultan Abdülmecid'in tamir kitabesi yer almaktadır ve 1853 tarihini taşımaktadır.

Bina sekizgen planlıdır ve 18. yüzyıl Barok üslubunun güzel örneklerinden biridir. Bu bölümde Türk musiki aletleri ile Mevlevi kültürüne ait eserler sergilenmektedir. Ahşap kafeslerle ayrılmış olan üst kısmında ise kronolojik sıra ile divan şairlerinin divanları ile mevlevihanede yetişmiş olan Şeyh Galib, İsmail Ankaravî, Esrar ve Fasih Dedeler ile Şair Leylâ Hanım'a ait el yazması eserler yer almaktadır. 1975 yılında müze olarak açılan Galata Mevlevihanesi, diğer adıyla Kulekapı Mevlevihanesi, devrinin kültürünü ve sanatını yansıtan kurumlardan biridir.

6

Tomtom Mahallesi

Beyoğlu'nun içinde çok özel bir yere sahip. Karaköy ile Galatasaray arasında kalan Çukurcuma'ya komşu mahalle konsolosluklar, okullar, saraylar ve kocaman bahçelerde sarmalanmış eşsiz bir vaha. İngiltere'deki Soho, Newyork'takı Meatpacking, Paris'teki Marais gibi bir tasarım mahallesi olma yolunda hızla ilerliyor. Galataport projesi hayata geçtiğinde de Karaköy ile İstiklal Caddesi'ni birbirine bağlayan aks konumundaki Boğazkesen'de yaya ve turist trafiği artacak.

7

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

Tadilat ve onarım çalışmalarının tamamlanmasıyla 2020 Haziran ayında tekrar kapılarını açmıştır. Sanat Galerisi tiyatro ve sinema salonuyla kültür sanat etlinliklerinin önemli bir adresi konumuna gelmiştir.

8

İstanbul Sinema Müzesi ve Atlas 1948 Sineması

Beyoğlu Kültür Yolu projesinin duraklarından biri. Atlas Pasajı'nın bulunduğu 200 yaşındaki tarihi bina içerisinde kurulan İstanbul Sinema Müzesi, üç koleksiyoner ve iki enstitü ile birlikte oluşturulmuş, 130 parçalı eşsiz eserleri ile dünyanın en iyi ilk üç sinema müzesi arasındadır. Aynı zamanda Türkiye'nin ilk sinema müzesidir. İstanbul Sinema Müzesi, biri dijital biri sinema tarihini yansıtan iki katı, ulusal ve uluslarası sanat eserlerine ev sahipliği yapan galerisi ve dijital alt yapısı yenilenen, aynı zamanda sahne sanatları ve konserlere yer verecek olan Atlas 1948 sineması ile Nisan 2021'de hizmete girdi. 2 yıl süren restorasyon çalışmaları ve düzenlemeler sonrasında kurulan İstanbul Sinema Müzesi, Karagöz ile Hacıvat'tan başlayarak Yeşilçam'a uzanan sinema tarihimizi ziyaretçilerine sunuyor. Atlas Sinema Salonu da sahnesinden koltuklarına ses sisteminden fuayesine kadar baştan aşağı yenilenerek sanatla sinemayla seyirciyle yeniden buluşmuştur. Beklenenin çok üstünde ilgiyle karşılanan müze ve sinema salonu açıldığı günden bu yana çok kısa sürece kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yeni merkezlerinden biri oldu. Restorasyondan sonra ilk defa 9 Nisan 2021'de "Mimarların Piri Sinan" belgeselinin galası yapıldı.

9

Galata Kulesi

Güzergahın ilk durağı olan Galata Kulesi kültür sanat etkinliklerinin de başlangıç noktası olacak. İstanbul'un en eski kulesi olan Galata Kulesi Bakanlığımızın restorasyon çalışmaları sonrası İstanbul'a yakışır bir müze kule olarak kültür ve turizme yeniden merhaba demiştir. Sosyal ve kültürel yaşamın yeni merkezlerinden Galata Kulesi ve çevresi Beyoğlu Kültür Yolu içinde de en uğrak noktalardan biri olmayı sürdürecek.

10

Garibaldi Sahnesi

İstiklal Caddesi’nde Tünel’den Tepebaşı’na doğru yüründüğünde solda dar bir yolda yer alıyor. Bina uzun yıllar İtalyan Hayır Cemiyeti olarak hizmet verdi. İtalyan İşçi Yardımlaşma Cemiyeti’nin kurucusu Garibaldi’nin adıyla anılan binanın içinde geniş bir kütüphane, el yazması defterlerden oluşan bir arşiv ile önemli sanat eserleri bulunuyor. Son yıllarda çok az sayıda üyesi kalan ve dernek için fazla büyük ve masraflı olan bina TÜRSAB’ın maddi desteğiyle restore edilerek Devlet Tiyatroları tarafından kullanılmaya başlandı.

11

Emek Sineması

2013 yılında kamu özel sektör iş birliğiyle restorasyon çalışmaları başlatılan Emek Sineması büyük bir yaşam eğlence alışveriş ve ticaret merkezi olan Beyoğlu'nu yeniden renklendirdi. Emek Sineması yani Grand Pera binası tarihi Emek Sahnesi'nin yanında 8 sinema salonu, bir tiyatro salonu, Türkiye'de 21 şubesini açan Madame Tussouds balmumu heykel müzesi ve sosyal yaşam alanlarıyla Beyoğlu'nda kültür sanat ruhunun yeniden canlanmasında önemli rol üstlenmiştir.

12

Alkazar Sineması

Restorasyon çalışmaları özel sektör girişimiyle tamamlanmıştır. Sinema salonu, çok amaçlı salon, sanat galerisi, atölye çalışmaları ve kültür sanat etkinlikleriyle Beyoğlu Kültür Yolu'nun önemli duraklarından biridir. 1918-1920 yılları arasında inşa edildiği düşünülen Alkazar Sineması 1923'te Cine Salon Electra adıyla işletilmeye başlandı. 1925'te bugünkü ismi Alkazar'ı aldı. Alkazar Sineması 1 Mart 2010 tarihinde perdelerini kapatmıştı.

13

Galataport'tan itibaren AKM'ye kadar olan rota boyunca göreceğiniz, kimi restorasyondan geçmiş kimi geçmemiş özel eser ve yapılardan bazıları şöyle:

İstanbul Modern

14

Nusretiye Camii

Tarihi Yarımada sınırları dışında inşa edilmiş en büyük camilerden birisi olan Nusretiye Camii, 1823 Firuzağa yangınında zarar gördükten sonra II. Mahmud tarafından Mimar Kirkor Balyan’a yeniden yaptırıldı. Nusretiye Camii, 1826 yılında II. Mahmud tarafından yaptırılır. Camii, Meclis-i Mebusan Caddesi üzerindedir ve Tophane Camii olarak da bilinir. Caminin bulunduğu yerde daha önce III. Selim tarafından yaptırılmış Tophane-i Amire Arabacılar Kışlası Camii bulunur. Bu yapının 1823 Firuzağa yangınında diğer kırk sekiz bina ile yanması sonrasında, Nusretiye Camii, II. Mahmut tarafından aynı yere Mimar Kirkor Balyan’a yeniden yaptırılır. İstanbul’un sur dışı olarak adlandırılan bölgesindeki ilk cami olma özelliğini taşıyan Nusretiye Camii, tarihi yarımadanın önemli simgelerinden biri olarak Karaköy gezilecek yerler listesinin başlarında yer alır.

15

Tophane Çeşmesi ya da I. Mahmud Han Çeşmesi

Eşsiz motif ve bezemelerle, Karaköy’deki buluşma noktası, o meşhur meydan çeşmesi. İstanbul Tophane Meydanı’nda yer alan Tophane Çeşmesi, Sultan I. Mahmut tarafından 1732 yılında yaptırılmış, şehrin en büyük üçüncü meydan çeşmesi olma özelliğine sahip. İstanbul’un en büyük üçüncü çeşmesi Tarihi Tophane Çeşmesi, 18. yüzyıla hakim olan Rokoko akımının en incelikli örneklerinden biri olması nedeniyle Karaköy gezilecek yerler arasında yer alır. Çeşme kitabesi şair Nafihi'ye aittir. I. Mahmud Han Çeşmesi adıyla da bilinir. 1732’de yaptırılan Tophane Çeşmesi, yeni bir kentsel motif olarak biçimlenen meydan çeşmesidir. İçinde yer aldığı kent mekanını heykelsi bir anıt olarak tanımlayıp boyutlandıran meydan çeşmeleri arasında bezemesinin motifleri ve kompozisyonu ile ayrılır.

16

Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa Camii

17

Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa Hamamı

18

Saint Benoît Fransız Lisesi

19

Surp Pırgiç Ermeni Kilisesi

20

Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi

21

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul Liman Başkanlığı

22

Fransız Geçidi

23

Galata Özel Rum İlköğretim Okulu

24

Karaköy Palas

25

Aşkenaz Sinagogu

26

Kamondo merdivenleri

27

Saint Pierre Han

28

Galata Mevlevihanesi

29

Arap Camii

30

Merkez Bankası

31

Reşat Belger Hastanesi (Kuledibi Göz Hastanesi)

32

Sabancı Üniversitesi Kasa Galerisi

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.