En ekonomik sonbahar rotaları
Aklınızda seyahat planı varsa en güzel, en ekonomik ve vizesiz tatil yapılacak yerlere bir göz atmanızda fayda var.
1. RODGORICA, MONTENEGRO
Balkanların en eski yerleşim yerlerinden biri olan, Adriyatik’in gizli kalmış yüzü ve Karadağ’ın başkenti Podgorica, el değmemiş coğrafyasıyla keşfedilmeyi bekliyor. Podgorica'yı yürüyerek gezerken pek çok Türkçe kelimeyle karşılaşacaksınız. Tabelalarda ya da menülerde çay, çorba, burek (börek) yazdığını gördüğünüzde şaşırmayın. Bugünkü halini neredeyse tamamen Osmanlılar zamanında alan kent, II. Dünya Savaşı’nda bombalanıp yıkılmış olsa da yeniden inşa edilmiş. Caddelerde, sokaklarda yeni ve eskinin birlikte dans ettiği Podgorica’ya yakından bakalım.
2. SEYŞELLER
Büyülü bir tropil ada tatili hayaliniz varsa, vizelerin kaldırılmasıyla kapısından çevrilme ihtimaliniz de kalmamışken, Seyşeller fırsatını kaçırmayın. Hint Okyanusu’nun müthiş hazinesi Seyşeller, doksandan fazla ada, adacık, mercan ve granit kayalıklarından oluşuyor. Kadife gibi beyaz kumların turkuaz denizle iç içe olduğu eşsiz sahilleri ve tropik ormanlarıyla su tutkunlarının cenneti Seyşeller, dünyanın en huzurlu, en güzel köşelerinden biri. Kolay kolay unutamayacağınız bir deneyim vadeden Seyşeller'e kasım ayında gitmek, skuba diving yapmak için de en ideal ay.
3. BELGRAD, SIRBISTAN
Sırbistan'ın başkenti ve en kalabalık şehri Belgrad, Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği noktada yer alıyor. Tarih boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan kent, bu yüzden defalarca yıkılıp yeniden inşa edilmiş. Avrupa’nın en eski kentlerinden biri olan ve tarihi açıdan oldukça önemli olan Belgrad’ın, günümüzde popüler bir turizm merkezi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kent, doğal güzelliklerinin yanı sıra mimari ve tarihi açıdan önemli yapılarıyla da ön plana çıkıyor. Avrupa’nın bu eski ve eşsiz kentini daha yakından tanıma fırsatını kaçırmayın.
Sırp mutfağı Osmanlı, Macar ve Alman mutfağından izler taşıyor. Cevapçiçi olarak bilinen kebaplar, kentin en popüler lezzetleri arasında bulunuyor. Sırp yemeklerinin genellikle bol etli ve soslu olduğunu belirtelim. Siparişiniz sırasında geleneksel Sırp salatalarından da istemeyi unutmayın. Kahvaltılarınızı Sırp mutfağının geleneksel lezzetlerinden burek (börek) ile daha keyifli hale getirebilirsiniz. Belgrad’ın enfes reçellerinden de mutlaka denemelisiniz. Mutfağın ünlü lezzetlerinden hafif çorbaların, akşam yemeğinde ise rostilj’in tadına bakmanızı öneririz. Yemeğinizi kuruyemiş turta ve orasnice tatlılarıyla bitirmelisiniz.
4. SARAYBOSNA, BOSNA HERSEK
Dinar Alpleri ile çevrili Saraybosna, ülkenin en kalabalık şehri. Yüzyıllar boyunca Boşnaklara, Sırplara ve Hırvatlara ev sahipliği yapan şehir, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı, özellikle Osmanlı'nın izlerini her köşede hissedebileceğiniz bir şehir.
Saraybosna ile ilgili faydalı bilgiler
Saraybosna'da gezilmesi gereken yerler
Bosna'nın ulusal lezzeti cevapi kentte denemeniz gereken lezzetlerin başında geliyor. Kıyılmış kuzu ya da dana eti, sarımsak, soğan, kırmızıbiber ve baharatlardan yapılan cevapi kendine has bir lezzeti olan somun isimli ekmekle servis edilir. Bu lezzeti yoğurt, ekşi krema, kaymak, kefir ya da süzme peynir çeşitleriyle birlikte denemenizi öneririz.
5. TİFLİS, GÜRCİSTAN
Endüstri, kültür ve sosyal merkezi de olan Tiflis, Bakü ve Ceyhan’la beraber bölgenin enerji hattını oluşturuyor. Sovyetler Birliği döneminin en gelişmiş kentlerinden biri olan Tiflis, rejimin yıkılması sonucu yaşanan şiddetli iç savaşla epey yara almış. Günümüzde yüzden fazla etnik gruba ev sahipliği yapan Tiflis’in bu yaralarını nasıl sardığını şehri keşfederek görebilirsiniz.
Gürcü mutfağının tüm lezzetlerini bir arada bulabileceğiniz Tiflis’te özellikle bir tür pide olan haçapuri’yi tatmanızı tavsiye ediyoruz. Yöresel et yemekleri patatesle servis ediliyor.
6. ÜSKÜP, MAKEDONYA
Makedonya’nın başkenti Üsküp, Vardar Nehri’nin iki kıyısında bulunuyor. Kentteki yapılar geleneksel ve modern olarak ikiye ayrılıyor. Ayrıca kent mimarisinde Üsküp’ün eski Sovyetler Birliği üyelerinden biri olmasının etkileri de açıkça görülüyor. Doğal güzelliklerin kültürel zenginlikle buluştuğu Üsküp, özel bir turizm kenti olarak öne çıkıyor.
Üsküp mutfağının en ünlü lezzetlerinin başında süt, yumurta, şeker ve undan yapılan kaymakçina adındaki tatlı geliyor. Yugoslav salatası olarak da bilinen ve patlıcan, domates, yeşilbiber, sarımsak ve zeytinyağıyla hazırlanan manca adlı salatadan da denemenizi öneririz. Kemiksiz kuzu etinden yapılan Makedon yahnisi de Üsküp’te tadına bakmanız gereken bir başka yöresel lezzet. Kent turunuz sırasında güveçte yapılan kuru fasulyeden de denemenizi öneririz.
7. KIEV, UKRAYNA
Dinyeper Nehri'nin her iki yakasına yerleşen Kiev, göz alıcı mimari yapıları, uçsuz bucaksız park ve bahçeleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. Slav kültürünün merkezi olarak kabul edilen Kiev, zengin geçmişi, manastırları, kiliseleri, meydanları, sokakları, tarihi yapıları, geniş parkları ve Avrupai çehresiyle gözde bir şehir. Andriyevski Caddesi boyunca sıralanan sanat galerileri, kalabalık kafeler, restoranlar ve butik mağazaların tadını çıkarın.
Kiev Tavuğu: Kiev’e özgü, kievski olarak da anılan bu lezzetin tadı damağınızda kalacak. Göğüs etinin, galeta unu ve yumurtaya bulanarak kızartılmasıyla yapılan Kiev tavuğuna pek çok restoranda rastlayabilirsiniz.
Kutia: Kökeni Doğu Avrupa’ya dayanan kutia, işlenmemiş buğdayla hazırlanıyor. Ukraynalıların en popüler tatlısı olan ve özellikle Noel zamanı yapılan bu lezzetli hamur işinin tadına mutlaka bakın
8. BATUM, GÜRCİSTAN
Türk vatandaşları Batum’a vizesiz, pasaportsuz, sadece kimlikleriyle girebiliyor. Bir Yunan kolonisi olarak Batis ismiyle kurulan kent 17. yüzyılda Osmanlı, 1873 yılında ise Rus hâkimiyetine girdi. Daha sonra tekrar Türkiye sınırlarına dâhil olsa da bu çok sürmedi ve Batum tekrar Sovyetler Birliği’ne dâhil oldu. Bugün Gürcistan sınırları içinde bulunan liman kenti, Azeri petrolünün dünyaya yayılması açısından kilit konumda bulunuyor. Batum, dil konusunda hiç zorluk çekmeyeceğiniz bir şehir. Çünkü son yıllarda hızla artan turizm trafiğinden dolayı şehrin sakinlerinin neredeyse yarısı Türkçe konuşabiliyor.
9. PRİŞTİNE, KOSOVA
Avrupa’nın en genç ülkesi Kosova’nın başkenti Priştine 1479 yılında Osmanlıların egemenliği altına girdi, 19. yüzyılın sonunda Kosova vilayetine bağlandı. Balkan Savaşı’nın ardından Sırp egemenliğine giren kent, II. Dünya Savaşı’nda Almanya ve İtalya işgalinde kaldı ve ardından Yugoslavya topraklarına dâhil edildi. 1999-2008 yılları arasında Birleşmiş Milletler kontrolünde kalan şehir, Kosova’nın 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmesiyle başkent oldu. Bugün hızlı bir gelişim sürecinde olan kent, Kosova’nın her alanda merkezi olma özelliği taşıyor.
Kosova mutfağından hemen her örneği bulabileceğiniz Priştine’de geleneksel Balkan et yemekleri ve hamur işleri öne çıkıyor. Panevino, pellumbi ve pishat dikkat çıkan yerel lezzetlerden. Priştine başkent olduğu için uluslararası mutfaklardan örnekler de bulabilirsiniz. Ayrıca şehirde hızlı yemek için kebapçılar, börekçiler ve dönerciler mevcut.
10. ODESSA, UKRAYNA
Odessa, Ukrayna'nın dördüncü büyük kenti. Tarih boyunca Yunanlar, Türkler ve Ruslar tarafından yönetildiği için etkileyici mimari yapılar ve tarihi abidelerle karşılaşmak mümkün. Avrupa’nın Viyana’dan sonraki en büyük ikinci tiyatro salonu Odessa’da bulunuyor. Bize oldukça yakın bir mesafede olan bu güzel şehri gezmediyseniz görmediyseniz önümüzdeki Kasım buraya vakit ayırabilirsiniz. Potemkin Merdivenleri’ni, oradan parkları, sonra da Lanzheronivs’ka, Puşkin, Deribasivska caddelerine uzanıp mağazaları, kafeleri gezebilirsiniz.
Odessa hakkında faydalı bilgiler
Borç çorbası: Odessa'ya gidip borç çorbası yemeden dönmeyin. Neredeyse günün her saati servis edilen bu çorba çeşitli sebzelerle hazırlanıyor ve içine kırmızı et ve krema da ekleneiyor. Odessa mutfağının lezzetlerinden kasha, kotleta pokyivsky’yi, bir çeşit ekmek kebabı, ve patatesle peynir kullanılarak yapılan bir tür mantı diyebileceğimiz varenyky’i mutlaka denemenizi öneriyoruz.