Kadın işçinin yarım çalışma izni işverenin tasarrufunda değil
Çalışan annelerin çocuklarına daha fazla zaman ayırabilmesi için getirilen yarım çalışma hakkı işçinin talebine bağlı olarak veriliyor. İşverenin, talebi kabul etmeme hakkı bulunmuyor. Yarım çalışma döneminde işçinin yarım günlük ücreti işsizlik fonundan karşılanıyor, sigorta primleri ödeniyor. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, çalışan annelerin doğum sonrasında yarım çalışma hakkını yazdı
ABONE OLKadın istihdamını artırmak ve çalışan annelerin yeni doğan çocuklarıyla ilgilenebilmeleri için 2016 yılında iki önemli düzenleme yapıldı. Bunlardan birincisi annenin sahip olduğu çocuk sayısına göre 2 ay ile 6 ay arasında değişen yarım gün çalışma, diğeri ise çocuk okula başlayıncaya kadar ücretsiz izne ayrılma hakkı.
Ayrıntılara girmeden önce doğuma bağlı izin haklarını genel hatlarıyla hatırlayalım. Doğum öncesi ve sonrasında 8’er haftadan toplam 16 haftalık analık izni veriliyor. İşçi ve memur kadınlar bu iznin ardından birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, üçüncü doğumda 6 ay süreyle yarım çalışma izni kullanabiliyorlar. Bu sürelerin bitiminden sonra kadın işçiler 6 ay ücretsiz izne ayrılabiliyor. Çoğul doğumlarda bu sürelere 30’ar gün ekleniyor. Çocuğun engelli olması halinde bu süre 360 gün olarak uygulanıyor.