İsrail Başbakanı Netanyahu: Filistin'in tanınması terörü ödüllendirmektir
Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin devletini 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanıyacağını duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Avrupa devletlerine tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada söz konusu karardan "büyük memnuniyet duyulduğu" ifade edildi. Almanya ve Fransa, Filistin'i tanımaya temkinli yaklaşırken ABD'den "iki devletli çözümün ancak İsrail ile Filistin arasındaki doğrudan müzakereler yoluyla gerçekleştirilmesi gerektiği" açıklaması geldi
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Norveç, İrlanda ve İspanya'nın bağımsız Filistin devletini tanıyacaklarını açıklamasına tepki gösterdi.
Netanyahu, X platformundan yaptığı görüntülü paylaşımda, "Birkaç Avrupa devletinin Filistin devletini tanımaya kararlı olmaları terörü ödüllendirmektir." ifadelerini kullandı.
Atılan bu adımın "barışı sağlamayacağını ülkesinin buna kesinlikle onay vermeyeceğini" kaydeden Netanyahu, Filistin devletinin bir "terör devleti" olacağını savunarak, İsrail'in Gazze'de savaşı sürdüreceği konusunda meydan okudu.
Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin'i, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanıyacağını duyurmuştu.
DIŞİŞLERİ: MEMNUNİYET DUYUYORUZ
Dışişleri Bakanlığı, bazı Avrupa devletlerinin Filistin'i tanıma kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "İspanya, İrlanda ve Norveç'in, Filistin Devleti'ni tanıyacaklarını açıklamalarından büyük memnuniyet duyuyoruz." ifadeleri kullanıldı.
Filistin'in tanınmasının uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereği olduğunun altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"İşgal altındaki Filistin halkının gasbedilen haklarının geri alınması ve Filistin'in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır. Türkiye olarak, daha fazla ülkenin Filistin'i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz."
ALMANYA VE FRANSA TEMKİNLİ
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ile Almanya'da Weimar Üçgeni formatında bir araya geldi.
Baerbock, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, Norveç, İrlanda ve İspanya'nın bağımsız Filistin devletini tanıyacaklarını açıklamasına ilişkin, "Şu anda yaşadığımız bu korkunç duruma bir çözüm için sembolik bir tanıma değil, siyasi bir tanıma gerekmektedir." dedi.
Bağımsız bir Filistin devletinin Alman ve Avrupa dış politikasının değişmez bir hedefi olduğunu belirten Baerbock, "Eğer şimdi, şu anda basit bir tanıma barışı getirecekse, o zaman hiçbir siyasetçi tereddüt etmez." diye konuştu.
Fransa Dışişleri Bakanı Sejourne de Filistin'i devlet olarak tanımanın ülkesi için tabu olmadığını söyledi.
Arzu edilen iki devletli çözümün nihayetinde buna yol açacağını ifade eden Sejourne, "Bunun yanı sıra, tanıma yalnızca sembolik olmamalı çatışmanın çözümüne de katkıda bulunmalıdır. Ancak şu anki tanıma daha fazla yol göstermeyecektir." dedi.
ABD'DEN DOĞRUDAN MÜZAKERE ÇAĞRISI
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin devletini tanıma kararlarına ilişkin, her ülkenin kendi kararını verme hakkı olduğunu ve ABD olarak iki devletli çözümün ancak İsrail ile Filistin arasındaki doğrudan müzakereler yoluyla gerçekleştirilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Beyaz Saray'da düzenlediği basın brifinginde Orta Doğu gündemine ve Filistin'in bağımsız bir devlet olarak tanınması süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sullivan, ABD'nin uzunca bir süredir temel bir Orta Doğu politikası olarak "iki devletli çözümü" savunduğunu ve bunun hem İsrail'in güvenliği hem de Filistin halkının barış içinde yaşaması için en sağlıklı yol olduğunu belirtti.
Norveç, İrlanda ve İspanya'nın bağımsız Filistin devletini tanıma yönündeki kararlarını yorumlayan Sullivan, "Her ülkenin kendi kararını verme hakkı vardır. Ancak iki devletli çözümün tek taraflı tanıma yoluyla değil, taraflar (Filistin ile İsrail) arasındaki doğrudan müzakereler yoluyla gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda Başkan Biden'ın açık söylemleri var. Bu bizim tutarlı şekilde takip ettiğimiz ilkesel bir pozisyondur." dedi.
Sullivan, iki devletli çözüme İsrailli yetkililerin olumsuz yaklaştığına ilişkin açıklamaların hatırlatılması üzerine, İsrail tarafıyla tüm görüşmelerinde bu konunun önemini dile getirdiklerini ve sorunun çözümü için iki devletli çözüm perspektifinde tüm taraflarla görüşmeye devam edeceklerini kaydetti.
İsrail'in uluslararası arenada giderek yalnızlaştığına ilişkin soru üzerine ABD'li danışman, İsrail'i destekleyen bazı ülkelerin zaman içinde İsrail'e tepki göstermeye başladığını, kendilerinin de bu konudaki endişelerini Tel Aviv'e ilettiklerini belirtti.
*Haberin görselleri AP ve AA tarafından servis edilmiştir.