Döviz hesaplarını kim azalttı, kim artırdı? İlk veriler
Kur korumalı Türk Lirası mevduat hesaplarının açıklandığı ve doların 18'den 11 liraya indiği geçen haftanın ilk verileri açıklandı. TCMB'nin Haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre parite etkisi dikkate alınarak yapılan hesaplamalara göre DTH'lar 17-24 Aralık haftasında(DTH) 1 milyar 458 milyon dolar arttı. Dövizde tarihi hareketlerin yaşandığı haftada böylece DTH'lar toplamı 265 milyar 603 milyon dolara çıktı. Artışa neden olan ise düşen kuru maliyet avantajı olarak gören şirketlerin döviz alımları oldu. Şirketlerin döviz hesapları 92.8 milyar dolara yükselirken gerçek kişiler yani vatandaşın döviz mevduatı ise nette sadece 136 milyon dolar geriledi.
Merkez Bankası, Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat hesaplarının açıklandığı geçen haftanın verilerini açıkladı. TCMB'nin Haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre Türkiye'de toplam Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) yüzde 0.43 artarak 265 milyar 603 milyon dolara çıktı. Merkez Bankası verilerine göre geçen hafta şirketler 1.6 milyar dolarlık alım yaptı ve kurumlar toplam döviz mevduatlarını 92,9 milyar dolara çıkardı. Parite etkisi düştüğünde ise tüzel kişilerin net alımları 1 milyar 594 milyarın dolar oldu. Şirketlerin döviz mevduatlarının 82,7 milyar doları mevduat bankalarında 10.1 milyar doları ise katılım bankalarında bulunuyor.
VATANDAŞ NE KADAR DÖVİZ SATTI?
Şirketlerin döviz alımları ile birlikte parite etkisi hariç döviz hesaplarında (DTH) 1 milyar 458 milyon dolar artış oldu. Yurtiçi yerleşiklerin yani şirketler ve vatandaşın toplam döviz mevduatı 238,9 milyar dolara çıktı. Gerçek kişiler yani vatandaşın mevduatı ise geçen hafta 136 milyon dolar geriledi ve 146 milyar 80 milyona indi. Türkiye'de vatandaşın döviz mevduatının 128.2 milyar doları mevduat bankalarında 17.8 milyar doları ise katılım bankalarında bulunuyor. Geçen hafta döviz mevduatı an çok azalan kesim ise yurtiçi bankalar oldu. Yurtiçi bankaların döviz mevduatı yüzde 11 azalma ile 1 milyar 529 milyon dolara indi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kur Korumalı TL mevduata katılımla ilgili olarak "Bugün 58.8 milyar lira. Bireysellerin döviz mevduatı 169 milyar dolardan 162 milyar dolara düşmüş durumda" açıklaması yaparken TCMB'nin 17-24 Aralık haftasına ait verilerinde bireylerdeki DTH hesaplarındaki çözülmenin yarım milyar dolarla sınırlı kaldığını gösterirken şirketlerin ise bu dönemde düşen kuru fırsat bilerek yaklaşık 1.6 milyar dolarlık döviz alımı yaptıklarını gösterdi. Bankacılar söz konusu alımların ithalatçı firmalar ve döviz cinsi borcu olan şirketlerce yapılmış olabileceğini ifade ettiler.
BDDK VERİLERİ DE DESTEKLİYOR
TL Korumalı ürünlerin ilan edildiği haftaya dönük BDDK verileri de bireylerde döviz satışının sınırlı kaldığı ve fakat düşen kur seviyesinden kurumların döviz aldığını gösteriyor. BDDK verilerine göre 17 Aralık ile 27 Aralık arasındaki 10 günde gerçek kişiler döviz mevduatı 163,8 milyar dolardan 163.4 milyar dolara geriledi. Buna karşın aynı zaman diliminde şirketlerin döviz mevduatı 96.2 milyar dolardan 97.1 milyar dolara çıktı.
REZERV 6 MİLYAR DOLAR GERİLEDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftalık istatistiklerine göre de bankanın net rezervlerinde 24 Aralık haftasında düşüş devam etti. TCMB verilerine göre, kur korumalı TL mevduat enstrümanın devreye girdiği 24 Aralık haftasında brüt rezervler (altın ve döviz toplam) 110,8 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta bu rakam 116,5 milyar olarak kaydedilmişti. Altın rezervinde önemli bir değişiklik yaşanmazken gerileme döviz rezervlerinden kaynaklandı. Bu hafta Brüt Döviz Rezervi 78.3 milyar dolardan 72.5 milyar dolara indi. Dolar kurunun hızla gerilediği hafta brüt döviz rezervi 5 milyar 812 milyon dolar azaldı. Net rezervler de 12,2 milyar dolardan 8,6 milyar dolara geriledi. Swap hariç net rezervler 24 Aralık haftasında eksi 55,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Bir önceki hafta bu rakam eksi 46,7 milyar dolar olmuştu.