Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Kaktüslerin sert iklim şartlarına uyum sağlayabilen, suya çok az ihtiyaç duyan ve kolay yetiştirilebilen bitkiler olduğunu belirten Dr. Ayla Ünver Alçay, kaktüslerin kök sistemleri sayesinde suyu verimli bir şekilde depolayarak kurak bölgelerde bile yetişebildiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler tarafından geleceğin gıdası olarak ilan edilen kaktüslerin, kuraklığa dayanıklılığı, toprak sağlığını iyileştirme özelliği ve hızlı hasat edilme avantajlarıyla ekonomik olarak da büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

KAKTÜSLERİN BESİN DEĞERİ VE FAYDALARI

Dr. Alçay, özellikle Opuntia cinsi kaktüslerin gıda olarak tüketilebildiğini ve bu türün Türkiye'de "Hint inciri", "Frenk inciri" veya "dikenli incir" gibi isimlerle bilindiğini belirtti.

Kaktüs incirinin besin değerinin oldukça yüksek olduğunu söyleyen Alçay, bu meyvenin A ve C vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir açısından zengin olduğunu ifade etti. Ayrıca, kaktüslerin yüksek lif ve antioksidan içeriği sayesinde sindirimi düzenleyici, bağışıklık sistemini güçlendirici ve kan şekerini dengeleyici etkilere sahip olduğunu vurguladı.

Özellikle dikenli incirin, elma, muz ve üzüm gibi meyvelere kıyasla iki kat daha fazla antioksidan içerdiğini dile getiren Dr. Alçay, bu özelliğiyle serbest radikallere karşı güçlü bir koruma sağladığını söyledi. Kaktüslerin su oranının yüksek olmasının vücudu nemli tutmaya yardımcı olduğunu belirterek, sıcak iklimlerde ve fiziksel aktiviteler sırasında bu meyvenin tüketilmesinin faydalı olacağını ifade etti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN ÖNEMLİ BİR ALTERNATİF

Kaktüslerin tarımda kullanılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Dr. Alçay, bu bitkilerin sürdürülebilir tarım açısından büyük avantajlar sunduğunu belirtti. Suya olan ihtiyaçlarının azlığı sayesinde su kaynaklarının korunmasına katkı sağladığını ifade eden Alçay, kaktüs tarımının kimyasal gübre ve pestisit kullanımını da minimum seviyeye indirebildiğini söyledi.

Ayrıca, kaktüslerin toprak erozyonunu önleyerek çölleşmeyle mücadelede etkili bir rol oynadığını belirten Dr. Alçay, karbon ayak izinin düşük olması nedeniyle çevre dostu bir alternatif sunduğunu vurguladı. Bu bitkilerin yetiştirilmesinin, biyolojik çeşitliliği artırarak tarımsal ekosistemlerin korunmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ