Kalyon PV CEO’su Kulalı: ABD’de de güneş teknolojileri alanında büyüme planlıyoruz
Kalyon PV CEO'su İhsan Kulalı, "İhracat yaptığımız ve önemli bir pazar olan ABD'de de güneş teknolojileri fırsatlarını takip ediyoruz. ABD'nin Çin'in tekelleşmesini önlemek adına uyguladığı tarifeleri, bizim için bir fırsat. Bu nedenle ABD'de büyüme planlıyoruz" dedi
ABONE OL2020 yılında kurulan Kalyon PV, hammaddeden panele tüm aşamaları 250 bin metrekarelik entegre fabrikasında tek çatı altında üretiyor.
350 milyon doları aşan yatırıma sahip entegre fabrikasında, bugüne kadar Türkiye'de ve dünyanın çeşitli noktalarında güneş enerjisi santrallerine güneş paneli üretti ve sundu. Yıllık 2000 megavat panel üretim kapasitesine sahip Kalyon PV’nin 2025 yılında hedefi; Türkiye’deki yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaç duyduğu güneş panellerini ve sektörün ithal ettiği panel ara ürünlerini pazara sunarak sektörün yerlileşmesine katkıda bulunmak.
Kalyon PV’nin 2024 yılı performansı ve 2025 yılı hedeflerini anlatmak üzere Ankara’daki entegre fabrikasında gerçekleştirdiği basın buluşmasında Kalyon PV CEO’su İhsan Kulalı, günümüzde yenilenebilir enerjinin bir tercih değil, bir zorunluluk olduğuna dikkat çekerek, “Tüm devletlerin yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik ettiği, bu alandaki yatırımlarına hız kazandırdığı ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasının milli politika olarak görüldüğü bir dönemdeyiz. Ülkemizin de bu kapsamda önemli yol katettiğini vurgulayabiliriz. ‘Enerjide tam bağımsız bir Türkiye’ vizyonuyla çalışmalarına başlayan bir şirket olarak, başta Ar-Ge olmak üzere tüm üretim aşamalarında küresel bir oyuncu olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. 2025 yılında güneş teknolojilerinde değişimin öncüsü olabilmek adına Ar-Ge faaliyetlerimize de hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.
Kalyon PV’nin yalnızca bir güneş paneli üreticisi değil, aynı zamanda yüksek teknolojili ürün üreten bir merkez olduğuna vurgu yapan Kalyon PV CEO’su Kulalı, “Bugün, Türk mühendislerimizin akıl teri ile geliştirilen yerli güneş hücreleri ABD’deki uzay şirketlerinin uydularında “uzay hücreleri” olarak kullanılıyor. Uyduların elektrik üretimini sağlayan bu hücreler, yüksek verimlilik ve kalite standartlarında, zorlu uzay koşullarında çalışabilecek şekilde tasarlanıyor. ABD’ye ihraç ettiğimiz uzay hücrelerinin tasarımlarının Ar-Ge merkezimizde, üretimlerinin ise Kalyon PV fabrikamızda yapılmış olması şirketimiz ve ülkemiz için bir gurur kaynağıdır” dedi.
Entegre üretim tesisi sayesinde hammadde dışında güneş panelinin tüm üretim süreçlerini tek çatı altında yapan Kalyon PV, güneş paneli üretiminde Türkiye'de yüzde 90’a varan yerlilik oranına sahip. Güneş enerjisi sektörünün ülkemizde yaygınlaşması ve güçlenmesi için çalışma yürüttüklerine vurgu yapan Kulalı şunları söyledi: