Kimler 7000 günü doldurunca tazminat alabilir?
Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi, sigorta başlangıç tarihine göre değişen yaş dışındaki asgari emeklilik koşullarını yerine getirdiğinde kıdem tazminatı alabilir. İlk defa sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 sonrası başlayanlardan bazıları 7000 prim gününü doldurduklarında kendi istekleriyle işten ayrılınca kıdem tazminatı alma hakkı elde ederler. Peki bu haktan kimler yararlanabilir, tazminat alabilmek için nelere dikkat edilmeli? Ahmet Kıvanç, Habertürk okurlarının sorularını yanıtladı
ABONE OL7000 GÜNLE KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIR?
SSK başlangıcım staj ile beraber 2021, staj sonrası ise 2003 yılıdır. Şu ana kadar toplam 5.883 günlük primim bulunuyor. 2009 yılından bugüne kadar bankacılık sektöründe çalışıyorum. 7000 günlük primle tazminat hakkından yararlanabilmek için prim gününün tamamının ödenmiş olması gerekiyor mu? İstifaen ayrılmam durumunda tazminat ve diğer haklarımı alabilir miyim? (Burak E.)
SORULARINIZ İÇİN: akivanc@haberturk.com
İşçiler açısından önemli olan Sosyal Güvenlik Kurumu’na sosyal sigorta prim bildiriminin yapılmış olmasıdır. Kanuna göre işçi priminin SGK’ya yatırılması sorumluluğu işverene aittir. İşveren, işçinin payına düşen primi ücreti öderken peşinen kesiyor. Primin SGK’ya yatırılıp yatırılmadığı işveren ile SGK’nın arasındaki sorundur.
Gelelim asıl sorunuza. İşçinin çalıştığı işyerinden kıdem tazminatı alabilmesi için iş akdinin emeklilik nedeniyle veya işverence haklı bir nedene dayalı olmadan sona erdirilmesi gerekir. Ayrıca, erkek işçilerin askerlik, kadın işçilerin evlilik nedeniyle iş akdini feshetmesi halinde kıdem tazminatı alma hakkı vardır.
İşçinin kendi isteğiyle işten ayrıldığında kıdem tazminatı alabilmesi için iş akdini haklı bir sebeple feshetmesi gerekir. Örneğin işçinin ücreti ödenmezse, eksik ödenirse bu işçi açısından haklı fesih sebebidir.
Böyle bir sebep olmadan işçinin kendi isteğiyle işten ayrıldığında kıdem tazminatı alabilmesi için yaş dışındaki asgari emeklilik koşullarını yerine getirmiş olması gerekir. İşçiler için yaş dışındaki emeklilik koşulları sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayanlarda 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü; 8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayanlarda 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim günü ya da sigortalılık süresine bakılmaksızın 7000 prim günü, 30 Nisan 2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayanlarda ise 4600 ile 5400 arasında değişen prim günüdür. Sigortalı çalışmaya 30 Nisan – 31 Aralık 2008 tarihleri arasında başlayanlarda 4600 gün olur ve izleyen her yıl için prim günlerine 100 gün eklenir.