'Kısmi af' senaryoları
"Kısmi af" düzenlemesi ile ilgili ayrıntılar netleşiyor. İddiaya göre pandemi döneminde getirilen açık cezaevlerindeki hükümlülerin kalan cezalarını dışarıda denetimli serbestlikle tamamlamalarına, basit suçları içeren mükerrer suçlar da dahil edilecek. Habertürk'e değerlendirmede bulunan ceza hukukçularından Doç.Dr.Yılmaz Yazıcıoğlu, "Mükerrer suç suçlunun da suçlusudur. Basit suçlar deniliyor yani yaralama, hırsızlık gibi suçlar bu kapsama giriyor. Bu tür suçlar devlete karşı işlenen suçlar değildir. Burada mağdurlar vardır" ifadelerini kullandı. Prof.Dr. Ahmet Gökçen de, "31 Temmuz 2023 itibariyle cezaevinde olanlar bu 5 yıllık düzenlemeden faydalandı. Ama henüz davası görülmemiş hüküm verilmemiş olanlar bundan faydalanamadı. Şimdi bu aksaklık gideriliyor. Bu aksaklık giderilmekle birlikte aşırı dolan cezaevlerinin rahatlatılması planlanıyor" dedi. Habertürk'ten Bülent Aydemir de, "Kovid yasasından yararlanamayan 50 bin mahkûm için kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Kapsam genişler mi? TBMM karar verecek" dedi
ABONE OLPandemi döneminde tahliye edilen açık cezaevindeki yaklaşık 100 bin hükümlünün cezalarını dışarıda denetimli serbestlik kapsamında tamamlamaları kararlaştırılmıştı. 2023 yılında getirilen düzenlemenin kapsamının ise genişletileceği iddia edildi. Buna göre bu tarihten önce suç işlemiş olanlar da kalan cezalarını denetimli serbestlikle dışarıda tamamlayacak. Kısmi af olarak tanımlanan hazırlıkta ise yeni detaylar ortaya çıktı.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre yeni yargı paketinde yer alacak düzenlemede, ceza infaz sisteminde yapılacak değişiklik kapsamına mükerrer suçlar alınacak. Buna göre suçlunun ıslahını hedefleyen yeni düzenlemeyle, mükerrer suçtan cezaevinde olanlar 'iyi hal' gerekçesiyle artık cezanın tamamını değil dörtte üçünü çekip şartlı olarak salıverilecek.
Peki düzenlemeyle ilgili ceza hukukçuları ne diyor? Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ahmet Gökçen, kısmi af düzenlemesi ile ilgili Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtladı.
Gökçen yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Cezaevlerimizde bugün itibariyle yaklaşık 390 bin kişi var. Cezaevi mevcudumuz ise 285 bin civarında. Yani yüzde 130 bir doluluk var. Günden güne de bu artıyor. Meselenin birkaç boyutu var. Bir defa 7456 sayılı kanunla bir infaz düzenlemesi yapışmıştı. 31 Temmuz 2023 tarihine kadar cezaevinde olanlarla ilgili olarak bu hazırlık yapılmıştı. Ve o an cezaevinde olanlar için infaz bakımından bir iyileştirme yapılmıştı. AYM iptal eder diye düşünüldü ama Yüksek Mahkeme eşitlik ilkesine aykırı olan bu düzenlemeyi iptal etmedi. İptal etmeyince o esnada yani 31 Temmuz 2023 itibariyle cezaevinde olanlar bu 5 yıllık düzenlemeden faydalandı."
"Ama henüz davası görülmemiş hüküm verilmemiş olanlar bundan faydalanamadı. Şimdi bu aksaklık gideriliyor. Bu aksaklık giderilmekle birlikte aşırı dolan cezaevlerinin rahatlatılması planlanıyor. Bu konuda mahkum sayısı açısından bir rakam vermek doğru olmaz. "
İnfazlarda mahkeme bir ceza veriyor ama bu cezanın infazının nasıl yapılacağı yönetmelikle belirleniyor. Mesela uyuşturucu suçlarından ya da cinsel suçlarda ya da terörle bağlantılı suçlarda yüzde 75 yani 4'te 3'ü cezaevinde kalma şartı var. Bazı suçlar bakımından bu süre 2/3 bazı suçlar bakımından 1/2. Dolayısıyla çok karmaşık bir infaz düzenlememiz var. Bunlar aslında 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren kanunda yek yasak haline getirilmişti ama ülkenin şartları en kolay bu açığa ayrılma veya ceza infaz kurumlarında kalma sürelerini belirleyen yönetmeliklerde değişiklik yapmak olduğu için buralarda oynamalar yapılarak farklı durumlara sebebiyet veriliyor. "