Kızıl geyikler boynuzlarını değiştiriyor
Ormanya'da, nesli tükenme tehlikesi altında olan kızıl geyiklerin üremesi sağlanarak sayıları artırılıyor. Kızıl geyikler ise bahar aylarında eski boynuzlarını dökerek yerine daha güçlü ve görkemli boynuzlar çıkarmaya hazırlanıyor
ABONE OLKocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirilen "Kızıl Geyik Yerleştirme Projesi" kapsamında, Kartepe'de bulunan Ormanya'da yetiştirilen geyiklerin sayısı 57'yi buldu.
Projeyle nesli tükenme tehlikesi altında olan kızıl geyiklerin doğadaki sayısının artırılması, ekosistemin dengesinin korunması ve yerel biyoçeşitliliğin artırılması hedefleniyor.
3 yıl sürecek proje kapsamında Ormanya'da dünyaya gelen geyikler, belirli aralıklarla doğaya salınarak doğal yaşamla buluşturuluyor.
Kızıl geyikler, ilkbahar aylarında eski boynuzlarını dökerek yerine daha ihtişamlılarını çıkartmaya hazırlanıyor. Haziran ayı itibariyle ise dişi geyiklerin doğum süreci başlayacak.
"ŞUBAT AYININ SONUNA DOĞRU BOYNUZLARINI DÖKÜYORLAR"
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ormanya Doğal Yaşam Parkı Sorumlu Veteriner Hekimi Muhammet Nalkıran, "Kızıl geyiklerimiz, Ormanya yaşam parkında 5 ayrı alanda bulunuyor. Mevsimsel olarak boynuz döküm zamanı geldi. Erkek bireylerimiz her yıl olduğu gibi şubat ayının sonuna doğru boynuzlarını döküyor ve yerine daha ihtişamlısı geliyor. Bu süreç için ayrı bir rasyon programı uyguluyoruz. Dişi geyiklerimizin ise haziran, temmuz, ağustos ayı gibi doğum zamanları olur. Gebelik süreçlerinin daha sağlıklı şeklide kontrol altına alınması için onlarında rasyon programlarını özenli şekilde hazırlıyoruz" dedi.