Habertürk
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Unutulmaya yüz tutan bir hastalık olan kızıl, ağır kış şartlarının da etkisiyle tekrar etkisini göstermeye başladı.

Geç teşhis edildiği ve tedavi edilmediği durumlarda önemli sağlık sorunlarına yol açtığı bilinen kızıl hastalığının, son aylarda özellikle çocuklar arasında ciddi artış göstermesi uzmanları endişelendirdi. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, unutulmaya yüz tutan bu hastalığın, ağır kış şartlarının hüküm sürdüğü şu günlerde tekrar kendisini gösterdiğine dikkat çekerek aileleri bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı.

HER YAŞ GRUBUNDA

Kızıl, A grubu beta streptokok isimli mikroplara bağlı olarak oluşan bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanıyor. Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, “çocukların yaklaşık yüzde 10’u bu bakteriyi taşıyor” diyor. Hastalık,

kreş ve okul çocuklarında mevsimsel salgınlar yapıyor. Öksürük, aksırık ve damlacık enfeksiyonu şeklinde görülen hastalık, bulaşıcı özelliğiyle her yaş grubunda görülüyor.

ANİ SOĞUMA HASTALIK NEDENİ

Toplu olarak yaşanan alanlar ve okullar kızıl hastalığının sık görüldüğü, riskli yerler kategorisine giriyor. Soğuk havada toplu taşıma araçları mikrobun yayılmasını kolaylaştırıyor. İklim koşullarındaki farklılıklar ve havaların ani olarak soğuması da kızıl hastalığının görülme sıklığını artıran faktörler olarak dikkat çekiyor.

BELİRTİLERİ NELER?

Beta streptokok mikrobu bulaştıktan sonra, ateş, boğaz ağrısı, bulantı ve kusma ortaya çıkıyor. Bu durumu izleyen 1-2 gün içinde, deride kırmızı leke ve çizgiler oluşuyor. Kızıl döküntüsüolarak isimlendirilen cilt bulguları, el ve parmaklarda soyulmaya neden oluyor. Dilin çilek görünümünü almasının, hastalığa teşhis konulmasını sağlayan en önemli belirtilerden olduğu vurgulanıyor. Bademciklerin üzerinin beyaz leke ve iltihapla kaplanması da kızıl hastalığının sık görülen belirtileri arasında bulunuyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ