Cam şişeye hazırlık var!
Bir su üreticisi: "Cama sağlıklı deyip, peti sağlıksız kabul etmek istemeyiz"
ABONE OLHABERTÜRK Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’nın gündeme getirdiği pet şişe ve plastik damacanadaki kanser tehlikesi tüm Türkiye’de tartışma yaratırken, cam damacana, cam şişe ya da eski usül testinin kullanımının yaygınlaşması gündeme geldi. Ayrıca su arıtma cihazlarının ekonomik boyutu ve kullanabilirliği de masaya yatırıldı.
‘DAMACANA DAĞITIM ARACI YAPILMALI’
Pet şişe ve plastik damacanalarla ilgili olarak evlerde de birçok önlem alınabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, “Önce pet şişelerin güneşte tutulması engellenebilir. Damacanalar sadece dağıtım aracı haline getirilebilir. Evde eski usul testiler, cam damacanalar kullanılabilir. Eve gelen suyu hemen bunlara aktarmak mümkün. Direkt bunları yasaklamak mantıklı gelmiyor” dedi.
‘ARITMA CİHAZLARI EKONOMİK OLMALI’
Pet şişelerde ve damacanalardaki kanser riskinin gündeme gelmesinin ardından çözüm önerisi olarak gösterilen su arıtma cihazlarına da değinen Prof. Müftüoğlu, “Sağlığın ekonomisi olmaz. Hastalandığımız zaman olayın ekonomik boyutları 10 katına çıkar. Pet şişelerdeki bisfenol A maddesi, hem kanser riskini artırıyor, hem obeziteyi tetikliyor, hem de hormonal değişiklikle birlikte erken ergenliğe yol açıyor. Bu açıdan çözümlerden biri olarak düşünülen su arıtma cihazlarının da daha ekonomik olması gerekiyor. Pet şişe ve plastik damacanalara hemen bir yasaklama getirmenin imkânsız olduğunu düşünüyorum” diye konuştu ve şunları söyledi:
‘KİMYASAL MADDE ÇÖPLÜĞÜNE DÖNDÜK’
“Pet şişe ve plastik damacaların kullanım süreleri azaltılmalı. Elde kesin kanıtlar olmadan panik havası yaratılmasına karşıyım. Yapılan araştırma sonuçları halkın önüne konulmalı, vatandaşla paylaşılmalı. Çocuk emzikleri, oyuncakları, süt şişelerinde de aynı madde var. Bilmemiz gereken şey şu, 50 binin üzerinde yeni kimyasal hayatımıza girdi. Vücudumuz bazı kimyasallara karşı kendisini nasıl savunacağını bilmiyor. Son dönemdeki kanser patlamasında plastikler büyük etken. Dünyayla birlikte bedenlerimiz de kimyasal çöplüğe dönmüş durumda.”
Prof. Müftüoğlu, “Özellikle sıcak çay, sallama çay veya kahve içilen plastik bardaklar hemen yasaklanmalı. Çünkü toksit etkiyi çok çabuk artırıyor” uyarısında da bulundu. Müftüoğlu, “Devletin bu konuda özel bir birim oluşturması ve bir ‘yeşil’ liste yayınlaması gerekir” dedi.