Habertürk
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

"Yaşı gereği bunadı!", "Yaşama küstü!", "Depresyona girdi!" Yaşlılarla ilgili bu cümleleri sık duyuyor ve normal algılıyoruz. Uzmanlar ise basit bir tiroit testi ve ilaç tedavisi ile bunadı denen yaşlıların şaşırtıcı şekilde iyileştikleri görüşünde.

Ceyda ERENOĞLU

cerenoglu@htgazete.com.tr

Yaşlı popülasyonda tiroit hastalıklarına sık rastlanmakla birlikte bu hastalıkların bulguları bazı kronik hastalıkların bulgu ve belirtileri ile karışabiliyor. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Amerikan Hastanesi Endokrin Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Serdar Tezelman, "Bu durum bazı hastalıkların gözden kaçmasına veya belirtilerin eşlik eden hastalığa bağlanmasına neden oluyor. Örneğin stabilize olmayan (tedavisinde bir türlü denge sağlanamayan) hastalıkların varlığında (özellikle de kalp hastalıklarında) tiroitten şüphelenilmesi gerekiyor"diyor.

HİPOTİROİDİ MENTAL YAVAŞLAMA NEDENİ

Yaşlı kişilerde fiziksel ve mental yavaşlamanın normal olduğu kabul edilse de bu belirtiler bazen tiroit bezinin eksik çalışması sonucu ortaya çıkan, " Hipotiroidi" nedeniyle meydana gelebiliyor. Bu gibi klinik tablolarda; kişilerde depresif duygu hali, kötü hissetme, yersiz korkular gibi psikolojiyi olumsuz etkileyen belirtiler görülüyor. Bunun dışında kan kolesterol düzeyinde yükselme, üşüme hissinde artış, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlerle de karşılaşılıyor.

HİPERTİROİDİDE KİLO KAYBI GÖRÜLÜYOR

Bunun tam tersi durumda yani zehirli guatrı (hipertiroidisi) olan hastalarda; genel düşkünlük hali, kilo kaybı, ajitasyon, ısıya tahammülsüzlük, sinirlilik artışı ve depresyona rastlanabiliyor.Yaşlı kişilerde duygularda değişiklik, demans ve adale güçsüzlüğü görüldüğünde zehirli guatr olasılığını göz ardı etmemek gerekiyor. Zehirli guatrı olan yaşlılarda kemik kaybı olarak adlandırılan metabolik bozukluk, kalça ve omurgalarda kırık riskinin artmasına, kalp ritimlerinde ve fonksiyonlarında bozukluk nedeni olabiliyor. Prof. Dr. Serdar Tezelman, bu sorunların, tiroit bezinin eksik çalışması olarak tanımlanan hipotiroididen veya bu klinik tablonun zıddı olarak tiroit bezinin aşırı çalışması anlamına gelen zehirli guatrdan (hipertiroidi) kaynaklandığını söylüyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ