Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk 1.000 doğumun 4’ünde rastlanıyor, Cerebral Palsy Hastalığı, Cerebral Palsy Rahatsızlığı, Çocuk Hastalıkları | Sağlık Haberleri

        Ceyda ERENOĞLU / HT MAGAZİN

        Bir çoğu konuşamıyor, oturamıyor, yürüyemiyor. Bütün bu olumsuzluklara bir de mental gerilik eşlik ediyor. Beyin ve beyincikte meydana gelen hasarların yol açtığı Cerebral Palsy (CP), her 1000 çocuktan 4’ünü buluyor. Amaç doğru tedaviyle hastanın ve yakınlarının yaşam standardını yükseltmek...

        Mert 2 yaşına gelmiş olmasına rağmen halen oturamıyor, emekleyemiyordu. Kıvanç 9 aylıkken rahatsızlanmış, 6 gün komada kaldıktan sonra, ‘Cerebral Palsy’ (CP) tanısı konmuştu. O da yürüyemiyor ve konuşamıyordu. Boran 8 aylıkken doktoru gelişim farklılığını tespit edince fizyoterapiye başlanmıştı. İlk zamanlar sadece emekleme ve yürüme üzerine çalışmalar yapıldı, 1 yaşını tamamladıktan sonraysa farklılığın sadece fiziksel olmadığı, tabloya mental geriliğin de eşlik ettiği tespit edildi. Boran göz kontağı kurmuyor, ses çıkarmıyor, yönergelere cevap vermiyordu.

        CEREBRAL PALSY NEDIR?

        CP’li çocukların aileleri, yaşadıkları süreçleri ve bu hastalığı beyin ve beyincikteki hasarlar sonucu meydana gelen gelişimsel bir sorun olarak tanımlıyor. Dünyada 17 milyon CP’li olduğu tahmin ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2003-2013 yıllarını kapsayan araştırması, Türkiye’de CP tanısı konmuş 209 bin 522 çocuk olduğunu gösteriyor.

        Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Akademik Kurul Başkanı Muharrem İnan; kurulduğu 1972 yılından itibaren CP’li çocuklara ve ailelerine destek olmak, bu alanda yeni çözümler üretmek için çalışan vakfın; ailelerin çocuklarının durumlarını sakladığını ve aslında sayının çok daha fazla olduğu gerçeğini gözler önüne serdiğini söylüyor.

        CP, merkezi sinir sisteminin gelişimi esnasında oluşan ve ilerleyici olmayan rahatsızlıkları içine alan bir sağlık sorunu olarak tanımlanıyor. Çocuklukta en çok fiziksel engellilik haline rastlanıyor. Hastalık beyin ve beyincikteki hasarlar sonucunda oluşuyor. Tedavinin temel amacını, hasarın etkilerinin beyin veya beyinciğin sağlam kalmış alanlarının rehabilitasyonu yoluyla en aza indirgenmesi ve ilerleyiciliğinin engellenmesi oluşturuyor. Bu sorunda CP’li 4 çocuktan 1’i konuşamıyor, 3 çocuktan 1’i yürüyemiyor. 2 çocuktan 1’inin zihinsel engelli olduğu, 4 çocuktan 1’inin ise epilepsisi olduğu belirtiliyor.

        NASIL OLUŞUYOR?

        Merkezi sinir sistemi gelişimi, gebeliğin erken dönemlerinde başlayıp çocukluk çağında da sürüyor. Bu gelişim sürecinde meydana gelen herhangi bir hasar CP’ye neden olabiliyor. Hamilelikte kullanılan ilaçlar, düşük tehdidi, kafa darbeleri, yüksek ateşli hastalıklar ve kan uyuşmazlığı merkezi sinir sistemi gelişimini sekteye uğratabilecek faktörler arasında sayılıyor. Doğum öncesinde, sırasında veya sonrasında 5 yaşa kadar merkezi sinir sistemine zarar veren bir sorun, hareket işlev alanlarının hasar görmesine ve hareketi etkileyen kalıcı bir bozukluğun oluşmasına neden olabiliyor. CP gelişiminde genetik ve çevresel faktörler birlikte rol alıyor. Önemli olanın sorunun etmenlerinin doğru ve zamanında tespit edilip olumsuz etkilerin en aza indirgenmesini sağlanmak olduğuna dikkat çekiliyor.

        BEBEĞIN GELIŞIMI TAKIP EDILIYOR

        CP, 1000 doğumun 4’ünde görülüyor. Erken teşhisinde zorluklar yaşanıyor. Tanı genellikle bebeğin gelişiminin takibiyle konuyor. Bebekte beyin hasarı oluşmuş ya da gelişim anormalliğine neden olacak nörolojik bozukluk meydana gelmişse, bunlar yaşamın ilk aylarında kendini işaretlerle gösteriyor. Günümüzde sağlık çalışanlarının CP hakkında farkındalığının artması ve ülke genelinde erken müdahale birimlerinin oluşturulmasıyla hastalığın tanısında gecikme olasılığının azaldığına dikkat çekiliyor. Kesin teşhis genelde 1 yaşından sonra konulabiliyor. Kesin teşhis konulana kadar bu bebekler ‘riskli bebek’ olarak kabul ediliyor.

        HASAR BEYİN VE BEYİNCİKTE

        Bu sorunda hasar beyin ve beyincikte oluşuyor. Sorun hasarın bu bölgelerdeki yerine ve büyüklüğüne göre vücudun hareketini sağlayan her bölümde görülebiliyor. Kaslarda neden olduğu sertlik ve kasılmalara bağlı olarak vücutta, kollarda ve bacaklarda görülen sorunların yanında; konuşma bozuklukları, beslenme, solunum, idrar-dışkı kontrolünde de bozukluklar meydana geldiği belirtiliyor.

        BELİRTİLERİ NELER?,

        Dinlenme halindeki kasın fazla kasılması veya gevşek olması.

        İstemsiz hareketler.

        Oturma, emekleme, yürüme ve koşma gibi motor becerilerde gelişim geriliği.

        Yazı yazma, düğme ilikleme gibi ince motor hareketlerde zorluk.

        Konuşma bozukluğu.

        Algılama zorluğu.

        Zihinsel engellilik.

        Nöbet (epilepsi).

        Beslenme, solunum, idrardışkı kontrolünde problemler.

        FARKLI TİPLERİ VAR

        CP; spastik, diskinetik (istemsiz hareketlerin olduğu), ataksik (denge koordinasyon sorunlarının ön planda olduğu), hipotonik tip ve karışık tip olarak sınıflanıyor.

        EĞİTİM ŞART

        Riskli olduğu tespit edilen bebeklerde kesin teşhis beklenmeden erken dönem tedavi programına başlanması çok önemli. Erken dönem tedavi programının temelini hareket kabiliyetini artırmaya yönelik yaklaşımlar oluşturuyor. Anneye pozisyonlamalar, bebeği tutma, taşıma, emzirme ve beslenme yöntemleri öğretiliyor. Erken dönem tedavinin en önemli unsurunu aile eğitimi oluşturuyor. Bu eğitimlerle bebeklerdeki hareket kabiliyetini sınıflandırarak bebeğin beyin fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olmak mümkün hale geliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ