Aile hekimliğinden sonra aile diş hekimliği geliyor
Bakan Müezzinoğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimliğinin ardından aile diş hekimliğini de hizmete alacaklarını ifade ederek, "Güçlü bir aile hekimliğini sistemini kurduk. Şimdi bunun yanına aile diş hekimliği de getiriyoruz. Çocukların 3 yaşından itibaren ağız, diş sağlığını sağlıklı bir şekilde götürebiliyorsak, esasında bütün fiziksel sağlığı açısından da çok önemli bir koruyucu sağlık hizmetini de hizmete sokuyoruz" dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ziyaretlerde bulunmak üzere İstanbul'dan Edirne'ye geldi. DSİ sosyal tesislerinde basın toplantısı düzenleyen Bakan Müezzinoğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
AİLE DİŞ HEKİMLİĞİ GELİYOR
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimleriyle çok başarılı hizmetlere imza atıldığını ifade ederek, bunun yanına diş hekimliğini de hizmete alacaklarını söyledi. Müezzinoğlu, "Biz aile hekimlerimizle çok başarı hizmetlere imza attık. Hamile bir annenin, birinci ayından itibaren hamileliğini takip eden, yeni doğan bebeğin, doğduğu günden itibaren bütün aşılarını takip eden güçlü bir aile hekimliğini sistemini kurduk. Şimdi bunun yanına aile diş hekimliği de getiriyoruz. Çocukların 3 yaşından itibaren ağız, diş sağlığını sağlıklı bir şekilde götürebiliyorsak, esasında bütün fiziksel sağlığı açısından da çok önemli bir koruyucu sağlık hizmetini de hizmete sokuyoruz. Biz hep daha iyinin daha güçlü hizmetin yanında, arkasında koşuyoruz" diye konuştu.
AİLE HEKİMLERİNE PAZAR NÖBETİ
Türk Tabipler Birliği'nin 'acil' notuyla aile hekimlerinin sorunlarını görüşmek için randevu istediğinin sorulması üzerine konuşan Bakan Müezzinoğlu, 'çakılı kazık' benzetmesi yaparak sözlerini söyle sürdürdü:
"Şimdi biz aile hekimlerimize ayda bir defa 8 saat, cumartesi mesai. Yani ayda bir defa, 8 saat nöbet ve ücretini verdiğimiz bir nöbet. Niye? Ailelerin, çocukları, bebekleri, hamile anneler, 'Cumartesi hastalanmıyor' diye bir şey var mı? Sayımız yükseldikçe pazara da koyacağız. Bunu gizlemiyoruz. Şu anda bir aile hekimine 3 bin 700 bireyimiz düşüyor. Bunu 3 binlere indirmeye çalışıyoruz. Ama hekim sayımız arttıkça, diğer taraftan da şuanda 23 bin aile hekimiyle hizmet veriyoruz. Bu hedefimiz 2017 sonu itibariyle 30 bin aile hekimine çıkmak. Bu rakamı yakaladığımızda Cumartesi ve Pazar da aile hekimlerimizi vatandaşımız, bağlı olduğu kitle bulsun istiyoruz. Türk Tabipler Birliği ne istiyor? Hekimler memur olsun istiyor. Sabah 8, öğleden sonra 4, hadi Allah'a ısmarladık. Peki sağlık böyle bir şey mi? Derdi vatandaş olmayan, derdi millete hizmet olmayan bir anlayışa artık prim yok. Türk Tabipler Birliği de sağlık hizmeti sunuyorsa bunu daha iyi, güçlü, verimli olabilecek projelerle bize gelsin. Geldiğimiz nokta son derece başarılı hizmet. Aile hekimliğinin cumartesi nöbetine katılım oranı yüzde 75'ler üzerinde. Bütün negatif çalışmalarına rağmen. Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde de yüzde 100'lere ulaşacaktır. Ben Türk Tabipler Birliği ile defalarca görüştüm. Neticede çakılı kazık gibi aynı yerde, aynı cümleleri söyleyenlerle neyi görüşceğiz ki? Ben defalarca görüştüm, ortak çalışma ekiplerimiz görüştü. Biz görüşmeye açığız ama açık olduğumuz görüşmede muhatabımız 'benim dediğim olacak' diyorsa bende diyorum ki, vatandaşınızın hak ve hukukunu gözetmek zorundayız. Hizmet sunucularının hak ve hukukunun daha iyi olması için talepleri varsa onu da bu ülkenin, bu milletin imkanları çerçevesinde karşıladık. Daha fazlasını da yapmaya devam ediyoruz."
HASTANE VE SAĞLIK MÜZESİNİ GEZDİ
Basın toplantısı ardından inşaatı süren yeni Edirne Devlet Hastanesi'ni inceleyen Bakan Müezzinoğlu, çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Bir süre inşaatı yapan firma yetkilileriyle görüşen Bakan Müezzinoğlu ilaç firması Abdi İbrahim tarafından 2 milyon liraya restore edilen Sultan II'nci Bayezid Sağlık Müzesi'ni gezerek Edirne'den ayrıldı.
Öte yandan, bir basın mensubunun kuş gribi konusundaki sorusu üzerine şöyle konuştu:
"Şu anda özellikle tavuk üreticisi bazı çiftliklerde bu anlamda sorunlar var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gerekli tedbirleri alıyor. Önümüzdeki bir hafta içinde tamamen kontrol altına alınarak gündemden düşeceği şeklinde gidişat var. İnsanlar ve hayvanlar arasında da viral virüslerin yaptığı hastalıklara karşı elimizde bir ilaç yok. Koruyucu tedbirler dışında yapabileceğimiz bir şey yok. Bu hayvan çiftlikleriyle ilgili tedbirler alınıyor. İnsanımız için 'şu tedbiri alın' diyebileceğimiz bir konu yok."
DHA / AA