Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ramazanda Sağlıklı Yaşam Böbrek hastaları hurma yiyebilir mi? | Sağlık Haberleri

        Ramazan’a özel lezzetler arasında yer alan hurmanın böbrek hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Hurmanın içinde yüksek oranda yer alan potasyumun fazlalığı böbrek hastalıklarında ani kalp durmalarına neden olarak hayati tehlikeye yol açabiliyor.

        Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Tuncer böbrek hastalarının Ramazan ayında dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

        BİR HURMA YÜKSEK ORANDA POTASYUM İÇERİR

        Böbrek yetmezliği olan hastalar için potasyum önemli bir elementtir. Çünkü böbrek hastalarında potasyum yüksekliği ani kalp durmalarına yol açarak hayati tehlike yaratabilir. Hurma, potasyum içeriği açısından oldukça zengin bir besindir. Bunun için böbrek hastalarının hurma tüketimi konusunda oldukça dikkatli davranmaları gerekir. Kısacası böbrek hastalarının potasyum açısından oldukça zengin olan hurmayı tüketmemesi gerekir. Hurma dışında yine potasyumdan zengin olan incir, muz, kayısı meyvelerinin, kuruyemiş ve asitli içeceklerin de tüketilmemesi gerekir.

        BÖBREĞİN KORUYUCU KALKANI SU

        Ülkemizde şu an 7.5 milyon kişi böbrek sağlığı ile ilgili bir problem yaşıyor. Üstelik bu hasta grubunun 2.5 milyonu ise ileri düzeydeki böbrek hastalıklarını içermektedir. Böbrek rahatsızlıklarının oluşmasındaki en önemli sebep bireylerin günlük olarak su tüketimi gerçekleştirmemesidir. Hiçbir sağlık sorunu olmasa da her bireyin günde en az 2-2.5 litre su içmesi gerekir. Böbrek sağlığının korunması için su içmek bir alışkanlık haline getirilmelidir.

        BÖBREK TAŞI OLUŞUMU ARTABİLİR

        Bilimsel çalışmalar böbrek taşı düşürmüş kişilerin oruç tutmasında bir sakınca olmadığını ortaya koymaktadır. Ancak bu kişilerin mutlaka iftar ve sahur arasında 2.5-3 litre su içmeleri gerekir ve beslenme planlarında da tuzsuz yemekler tercih etmelidirler. Böbrek taşı olan kişilerin ise uzun süre susuz kalmaları taş oluşumu arttırabileceğinden oruç tutmaları sakıncalıdır. Böbrek rahatsızlığı olan kişiler oruç tutmak da ısrarcı ise mutlaka bu konuda doktorlarına danışmalıdır. Orucun sağlıklarına nasıl etki ettiğini görmeleri için de ara ara tetkikler yaptırmaları faydalı olabilir.

        BÖBREK HASTALARI İLAÇ SAATLERİNİ AKSATMAMALI

        Bir böbrek hastasının oruç tutması, uzun süre su tüketmemesi ve ilaç düzenini aksatması anlamına gelir. Uzun süre susuzluk ve ilaç düzeninin bozulması böbrek sağlığını olumsuz etkileyen davranışlardır. Bunun için böbrek hastalarına oruç tutmaları tavsiye edilmemektedir. Oruç tutması sakıncalı olan bir grup da böbrek nakli kişilerdir. Böbrek nakli olan kişiler bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullandıkları için uzun süre susuz kalmaları enfeksiyonlara yol açabilir.

        ŞEKER VE TANSİYON VARSA...

        Kronik böbrek yetmezliği yaşayan hasta grubunu en çok diyabet ve tansiyon problemi yaşayan kişiler oluşturmaktadır. Bunun için bu kişilerin başta kan şekeri ve tansiyonlarını kontrol altında tutmaları gerekir. Şeker hastalarının düzenli olarak ilaç ya da insülin kullanmaları gerekebilir. Oruç ile uzun süren açlık hali kişinin şeker düzeyini bozabilir. Bu süreçte yeterli sıvı alamayacağı için de tansiyon dengesinde bozulmalar yaşanabilir. Şeker ve tansiyonun bu süreçte iyi kontrol edilmesi böbrek sağlığına olumlu etki eder. Böbrek sağlığını korumak için Ramazan boyunca yağlı ve tuzlu yemeklerden uzak durmak, protein ağırlıklı beslenmek, ilaç saatlerini aksatmamak ve mutlaka 2.5-3 litre su tüketmek gerekir.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ